The New York Times avaldas teisipäeval artikli, kuidas USAs tõstab pead värske, murettekitav trend.

See kannab nime proxy wedding ja tähendab interneti teel abielu sõlmimist, mis on suurriigis vähemalt seni täiesti legaalne.

Miks see muret tekitab? Naiste (vähemal määral ilmselt ka meeste) müümise tõttu seksorjadeks, mida kergendab just neti teel abielu sõlmimine.

Viimane tekitab nimelt legaalse võimaluse naisi ja lapsi teise riiki tuua, isegi kui abielu sõlmiti juhuslikult vastu ühe osapoole tahtmist.

Proxy marriage ("vahendatud abielu") – võimalus ühe osapoole kohalolekuta ikka abielu sõlmida – pole ameeriklastele otseselt midagi uut. Seda on kasutanud peamiselt sõtta saadetud mehed, kes ei taha, et lähedased jääksid nende ootamatu surma korral kompensatsioonita.

Neil päevil on netiabiellumise "avastanud" aga kinnitanud immigrandid, kes endile (algselt kodumaalt) seeläbi partnereid hangivad.

Inimkaubanduse levikule kaasa aitamise oht on muidugi ainult üks tahk uuest probleemist. Raske on ka ennetada liiga kergel viisil "rohelise kaardi" saajate arvu kasvamist. Samas lubavad "vahendatud abielu" seni vaid mõned osariigid ja enamasti juhul, kui üks osapool on armees.

Spetsiaalselt e-pulmade (milline tore uudissõna!) vahendamiseks loodud ettevõtte Proxy Marriage Now andmetel kasvab vastav turg 12-15 protsenti aastas. See tähendab juba 400-500 vahendatud laulatust aastas, millest 40% moodustavad abiellujad, kes ei ole sõjaväega seotud.

Komme on kiiresti omaks võetud islamiriikides. Sealsed vaimulikud on Koraani tõlgendades otsustanud, et pole asjas halba midagi.