Mart: “Tulevase möödaniku päevad” oli üks eelmise aasta paremaid ulme- ning koomiksifilme, mis põimis omavahel vana triloogia ja uue eelloo tegelaskujud ning näitelejad. Kui hästi filmitegijad sinu meelest sellega hakkama said?

Kristo: See oli loomulik samm pärast “Esimest klassi” ja lühidalt sai lugu sellega väga edukalt hakkama. Mulle meeldis.
Rääkides headest ulmefilmidest, siis mullu oli üldse vinge kinoaasta: “Homse piiril”, ”Naha all”, “Godzilla”, ”Galaktika valvurid”, “Ettemääratus”, ”Tähtedevaheline”, “Robocop”, ”Ahvide planeedi sünd” ja nii edasi. Nendest mitmed on seejuures suurepärased filmid. “X-Mehed” on väga korralik lisa iga ulmefänni videoteeki ning on minu meelest seni parim film seerias. Pluss seekord olid mutantidel vähemalt lahedad võimed!

Mart: Täitsa nõus. Me kohtume mitme uue mutandiga, nagu Blink, kelle võimeks on luua portaale ja Bishop, kes suudab endasse imeda energiat ja siis seda teiste pihta suunata. Kõige meeldejäävam on siiski Quicksilver, kes suudab liikuda kiiremini kui püstolikuul. Kahju, et teda ekraanil nii vähe on.

Kristo: Quicksilver lööks filmi tasakaalust välja (umbes nagu The Hulk teeb Marveli “Tasujates”, kui tuleb välja, et ta suudab oma viha kontrollida), mistõttu temast on tehtud mööduv meelelahutuslik element. Kuule, aga me lobiseme siin nohikujuttu - mis filmis üldse juhtub?

Mart: Tegevus leiab korraga aset kahes ajas: Wolverine peab rändama tagasi aastasse 1973 ning hoidma noore Xavier’i ja Magneto abiga ära Mystique’i poolt plaanitava mõrva, mis käivitaks ahelreaktsiooni, millel oleks tulevikus traagilised tagajärjed.

Kristo: “Traagiline” on üsna tagasihoidlikult sõnastatud - inimkond pühiks mutantide rassi lõplikult maa pealt minema. Ja selle käigus ilmselt ka iseenda…
Muideks - nii palju kui film mulle ka ei meeldinud, siis üks asi, mis mind natuke häiris oli muusika. “Esimesel klassil” oli ikka super soundtrack.

Mart: Brian Singer, kes lavastas originaaltriloogia esimesed kaks osa, võttis kaasa sama tiimi, mistõttu film on tunnetuselt sarnasem pigem vana kui uue seeriaga. Sama kehtib ka muusika kohta.
See ei tähenda, et ma ei arvaks, et film poleks hästi tehtud - “Möödaniku päevad” on hoogne ja lõbus meelelahutus, mis leiab aega nii tegelaskujude jaoks kui selleks, et midagi suuremat öelda. “X-mehed” on selles osas vist leidnud koomiksifilmidest kõige parema balansi.

Kristo: Nonii - mis need suured asjad on, mida see film ütleb, Mart? :)

Mart: Ühelt poolt, nagu enamik ajarändefilme, arutleb “Möödaniku päevad” selle üle, kas tulevik on kivisse raiutud või mitte - valikud, mida Mystique ja Xavier teevad, määravad terve inimkonna ja mutantide tuleviku. Sisimas on lugu aga sallivusest ja mõistmisest, nagu terve X-meeste seeria.
Muideks - Xavier’i ja Magneto tegelaskujud on inspireeritud Martin Luther King’i ja Malcolm X’i vastasseisust - üks usub, et sallimatusele ja ebaõiglusele on rahumeelne lahendus, teine aga leiab, et agressioon on õigustatud.

Kristo: Ma viskan siinkohal natuke õli lõkkesse ja väidan, et see, kui mõni film (näiteks “Tähtedevaheline”) mainib midagi (näiteks armastust), siis ei tähenda, et film reaalselt sellest ka räägiks. Sama kehtib minu jaoks käesoleva filmi puhul. Ma ei vaidle vastu sellele, et tolerants on X-meeste universumi keskne tala, kuid siiamaani on kõik filmid seda teemat pigem õrnalt paitanud, kui tõsiselt käsitlenud. “Möödaniku päevad” jõuab sellele ideele küll kõige lähemale, kuid lõppkokkuvõttes on siiski pigem tegemist kerge actionfilmiga.
Sellest hoolimata on tegemist ühe viimaste aastate parema ulmefilmiga, milles on parajas koguses mürglit ja draamat ning lisaks päris mitu meeldejäävat hetke. Soovitan soojalt.

Mart: Soe soovitus ka minu poolt.

---

Nendele, kes pole X-meestega nii tuttavad või vajavad natuke mäluvärskendust, siis järgnevad on tähtsamad X-mehed ja nende võimed (vähemalt käesolevas filmis):

  • Charles Xavier - X-meeste kooli juht, usub rahusse inimeste ja mutantide vahel; peamine võime on telepaatia
  • Magneto - “peapaha”/radikaal, kes võitleb samade asjade eest kui Charles, aga ei ütle ei vägivallale: peamine võime on kontrollida metalli
  • Wolverine - kiiresti regenereeruv “surematu” mutant; peamised võimed on supertugevus ja küünised, mis sõrmenukkide vahelt välja kasvavad.
  • Mystique - Xavieri lapsepõlvesõber; peamine võime on võtta ükskõik kelle kuju
  • Quicksilver - Magneto poeg, pisisuli; peamine võime on liikuda kiiresti. VÄGA kiiresti...
  • Blink - peamine võime on luua portaale kahe punkti vahel (arvutimänguhuvilised tunnevad ehk ära, et filmitegijad on saanud tugevat inspiratsiooni mängust “Portal”).


TV1000 Premiumit näeb teleoperaator Viasat vahendusel või läbi suuremate kaabeloperaatorite.