Näiteks lepatriinudest, keldrikakanditest ja sipelgatest saavad tõesti omalaadsed zombid, kui parasiidid haaravad viiruste ja keemiarelvade abil nende üle kontrolli, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Telesarjas „Troonide mäng“ taaselustavad Ebalased surnuid ning muundavad nad zombisarnaste sõdurite armeeks. See pole pelk fantaasia. Looduses leidub hulganisti näiteid olevustest, kes allutatakse teiste loomade täielikule kontrollile.

Käguvamplase vastsed võivad muuta lepatriinu oma zombist ihukaitsjaks, kes aitab vastsel vaenlasi eemal hoida. Samasugune ohver on keldrikakand – tema nakatub parasiidist lameussiga.

Lameuss kasvab üles keldrikakandi kehas, kuid oma elutsükli lõpetamiseks peab ta edasi liikuma lõpp-peremeeslooma, kelleks on kuldnokk.

Selleks paneb lameuss keldrikakandi hooletumalt käituma, nii et too liigub avatud ja valgusküllastes piirkondades märksa rohkem, kui seda teeks terve kakand. Sel moel muutubki keldrikakand vastu oma tahtmist kuldnokale kergeks saagiks.

Eriti rafineeritud võtted on seenel kedristõlvikul. Seen nakatab sipelgaid ja eritab tugevat kemikaalide segu, mis mõjutab sipelga aju, pannes sipelga hammustama igasuguseid asju enda ümber. Seene eesmärk on sundida sipelgas haarama lõugadega kinni lehest, mida seen saab kasutada edasise kasvulavana.

Loe augustikuu Imelisest Teadusest lähemalt, millistel "Troonide mängu" imedel on olemas teaduslik tagapõhi.