Tegelikult pole aga ka paljud sellised igapäevased suupoolised nagu sai, limonaad või hommikusöögihelbed vabad kahtlastest koostisainetest.

Tõsi, enamik neist toidukaupadest pole tervisele otseselt ohtlikud, kuid ainuüksi tõik, et me peame oma kõhutäidet taoliste lisaainetega "rikastama", ütleb paljugi selle kohta, kuidas meie menüü on kaugenenud loomulikust toitumisest.

NB! Artiklis sisalduvad fotod teenivad illustratiivset eesmärki. Kujutatud toiduained ei sisalda tingimata kirjeldatud lisandeid.

Reaktiivmootorikütuse lisand

Etiketil kirjas kui: butüleeritud hüdroksütolueen (BHT).
Kus me seda kohtame: teraviljahelvestes.

Seda, et antioksüdandid teevad tervisele head, oleme kõik kuulnud, kuid mõned antioksüdandid on ilmselt paremad kui mõned teised. BHT lahterdub pigem "mõnede teiste" leeri.

Ühendi antioksüdatiivsed omadused aitavad toiduaineid kauem värskena hoida.

Kui teid ei morjenda tõsiasi, et osa teie hommikueinest moodustab sama kemikaal, mida lisatakse naftatoodetele, näiteks reaktiivkütustele, võite rõõmustada, et teie maisihelbed püsivad krõbedana mitu nädalat.

Leegiaeglusti

Etiketil kirjas kui: broomitud taimeõli (BVO).
Kus me seda kohtame: tsitrusemaitselistes limonaadides.

Taimeõli toidu koostisosana ei kõla eriti heidutavalt, kuid antud õli aktiivset toimeainet broomi kasutatakse laialdaselt mööbli tulekindlustamiseks ning see võib olla üsna mürgine.

Broomitud taimeõli ohter tarbimine paistab olevat korrelatsioonis närvisüsteemi töö häirete ja puberteedi liigvarajase algusega.

Antifriis

Foto: Wikimedia Commons

Etiketil kirjas kui: propüleenglükool.
Kus me seda kohtame: salatikastmetes.

Propüleenglükooli kasutatakse laialdaselt antifriisina (vähem toksilise alternatiivina samuti levinud etüleenglükoolile), kuid salatikastmetes täidab see hoopis paksendaja ülesannet.

Biodiislikütuse lisand

Etiketil kirjas kui: tertsiaarbutüülhüdrokinoon (TBHQ).
Kus me seda kohtame: paljudes toodetes.

Seda sünteetilist säilitusainet kasutatakse mitmesugustes toodetes nätsust küünelakini, kananagitsatest juustumõngliteni.

TBHQ mitte ainult ei kõla eemaletõukavalt, vaid võib tegelikult olla üsna ohtlik. See kemikaal on nii mürgine, et üksainus gramm puhast tertsiaarbutüülhüdrokinooni võib tervisele ränga põntsu panna.

Liiv

Etiketil kirjas kui: ränidioksiid.
Kus me seda kohtame: soolas, suppides ja mujal.

Ränidioksiidi lisatakse toiduainetele, et need tükki ei läheks; samuti reguleeritakse sellega niiskustaset pakendites. Kui pakisupp hamba all krigiseb, teate nüüd, millest see tulla võib!

Inimjuuksed ja pardisuled

Foto: AFP

Etiketil kirjas kui: l-tsüsteiin.
Kus me seda kohtame: kringlites, tortides jm pagaritoodetes.

Seda inimeste juustest ja/või pardisulgedest valmistatud ühendit kasutatakse maitsetugevdajana.

L-tsüsteiin on pagaritoodetes üsna levinud; pole sugugi välistatud, et olete seda täna juba (enese teadmata) tarbinud.

Kopra pärakueritis

Etiketil kirjas kui: castoreum; kopranõre.
Kus me seda kohtame: vanillimaitselistes maiustustes.

Ehkki kopra päraku ümbruses paiknevate näärmete nõre nimetus ei pruugi kõlada eriti isuäratavalt, kasutatakse seda toiduainetööstuses ometi laialdaselt vanilliini aseainena.

NB! Artiklis sisalduvad fotod teenivad illustratiivset eesmärki. Nendel kujutatud toiduained ei sisalda tingimata kirjeldatud lisandeid.