Nime Doggerland all tuntud piirkond saavutas oma maksimummõõtmed 10 000 aasta eest, praeguseks on see kõik veega kaetud, kirjutab ajakiri Imeline Ajalugu.

Põhjameres tegutsevate naftaettevõtete mõõtmistulemuste abil on Briti teadlastel õnnestunud kaardistada kadunud maa Doggerland, mis ligi 7000 aastat tagasi ulatus Suurbritanniast Taanini.

Projekti ühe innuka juhi, Šotimaa St Andrewsi ülikooli teaduri Richard Batesi sõnul näitasid merepõhja uuringud, et selles piirkonnas olid kunagi olnud tohutud metsad, sügavad jõed ja ulatuslikud lagendikud. "Doggerland oli Euroopa tuumikpiirkond kuni veetaseme tõusuni," ütles Bates BBC-le.

Viimase 15 aasta jooksul on teadlased kaardistanud tänapäeval Põhjamere alla jäävaid tohutuid maamassiive, mis ulatusid praegusest Suurbritanniast tänapäeva Taanini.

Teadlased on aastaid teadnud, et praeguse Põhjamere asemel oli kunagi maismaa, kuid alles koostöö Põhjameres naftat puurivate ettevõtetega andis teadlastele juurdepääsu merepõhja mõõtmistulemustele ja võimaldas taasluua kadunud maismaa kujutise.

Teadlaste sõnul oli Doggerland omal ajal asustatud paljude loomaliikidega, sealhulgas mammutitega.

Tõenäoliselt oli piirkond koduks ka inimesele – küttidele ja korilastele. Selline eeldus tugineb näiteks nooleotste ja muude inimese loodud esemete leidudele.

Doggerland eksisteeris ajavahemikus umbes 20 000 kuni 7000 aastat tagasi, mil jää sulamine Arktikas veetaseme tõusu põhjustas. Võimsast maismaast jäi lõpuks järele üksnes üks suur saar, mis asus seal, kus tänapäeval on Doggerbank. Lõpuks neelas meri ka selle saare.