Samal ajal, kui Venemaal ja Ida-Euroopas on äge pakane ning Lähis-Idas oli viimase kümne aasta rängim talvetorm, võitlesid Austraalia tuletõrjujad kõrvetavas kuumuses metsatulekahjudega, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Austraalia suurimas linnas Sydneys tõusis õhutemperatuur 45,8 kraadini Celsiuse järgi, purustades 1939. aasta jaanuarist pärit rekordi 45,3°C.

Uusim kuumalaine puudutab 70 protsenti riigist ja on loonud nähtuse, mida eksperdid nimetavad "kuumusekupliks".

Meteoroloogiabüroo andmeil valitseb kuumus suurtel aladel alates 2012. aasta lõpust ning Sydneys mõõdetud kuumarekord on vaid üks uusimaid.

"Rekordeid ei registreeritud mitte ainult Sydneys, vaid kogu rannikul," teatas büroo. "Kõrgeim mõõdetud temperatuur oli 46,5 kraadi Suur-Sydneys Penrithis."

Erakordne kuumus on teinud hullemaks maastikupõlengud ning eelmisel nädalal muutis valitsuse ilmajaam temperatuuriskaalat, tuues sisse uued värvid, mis kataksid uusi prognoositud kõrgeid temperatuure.

Uue värvikoodi järgi võib temperatuur tõusta üle 50 kraadi.

Austraalia läbi aegade kõrgeim temperatuur - 50,7 kraadi - mõõdeti 1960. aasta jaanuaris Lõuna-Austraalia osariigis Oodnadattas.

"Praeguse kuumalaine pikkus, ulatus ja ägedus on mõõtmiste ajaloos pretsedenditu," öeldi Austraalia suvist kuumalainet puudutavas raportis.

"Kuigi Austraalias on alati olnud kuumalaineid, palavaid päevi ja maastikupõlenguid, suurendab kliimasoojenemine sagedasemate ja pikemate kuumalainete ohtu, samuti erakordselt palavate päevade ja metsapõlengute raskemate tingimuste ohtu."