Sõrmejäljes sisalduvate amino- ja rasvhapete abil saab nüüd tuvastada ka jälje jätnud isiku soo, rassi ning isegi selle, kas ta suitsetab, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Tüüpiline juhtum: politseinik leiab kuriteopaigalt püstolipadruni hülsi ja avastab sellelt sõrmejälje. Tagasi oma kabinetti jõudes lööb ta lahti kurjategijate andmebaasi ning selgitab selle abil välja päti, kes padrunit oma sõrmede vahel hoidnud oli.

Ent mida hakkab politseinik peale siis, kui konkreetse kurjategija sõrmejälgi registris ei leidu? Veel hiljaaegu tulnuks tal oma uurimistöös leppida muude, palju kaudsemate tõenditega.

Nüüd aga ulatavad USA Põhja-Carolina osariigi ülikooli teadlased korravalvuritele abistava käe, täpsemalt sõrme. Nad on loonud uudse sõrmejälje uurimise meetodi, mille abil saab jäljest välja lugeda inimese nahavärvi ja soo ning isegi selle, kas ta on tarbinud uimasteid või puutunud kokku lõhkeainetega.

Inimese rassikuuluvus on otseselt tuvastatav jälje papillaarkurrustiku mustri põhjal, millest saab järeldada, kas sõrm kuulub aafriklasele või eurooplasele. Negriidset rassi inimestel esineb sõrmejäljes nimelt keskmisest enam teatud spetsiifilist tunnust: hargnemist.

Teadlased loodavad, et nende tööst võib välja kasvada täiesti uus uurimisvaldkond, mis suudab inimese kohta välja selgitada palju üksikasju üksnes nende sõrmejälgede põhjal.

Sõrmejäljes sisalduvast infost loe lähemalt juunikuu Imelisest Teadusest.