USA teadlased väidavad kivististe analüüsile tuginedes, et temperatuuri tõustes on näiteks hobuse eellaste kasv märgatavalt kahanenud ja vastupidi, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Viimase 50 miljoni aasta jooksul valitsenud madalamate temperatuuride tõttu on kaasaegne hobune kasvanud oma esiisast 1,2 m kõrgemaks.

Praegusaja hobune võib kaaluda 500 kilo, aga nende muinasajal umbes 55 miljonit aastat tagasi elanud väike esiisa Sifrippus (pildil) kaalus vaid neli kilo ja oli kassisuurune.

Nüüd on Ameerika teadlased välja selgitanud, et oma pisikese kasvu eest võisid nad tänada ülemaailmset soojenemist - nad jäid lihtsalt väiksemaks, kuna kliima muutus 5-10 kraadi soojemaks.

USAs asuva Nebraska ülikooli teadlased on uurinud Wyomingi Bighorn Basinist pärit silmapaistvalt hästi säilinud hobusekivistisi ja võrrelnud neid kliimaandmetega.

Tuli välja, et kehasuurusel ja temperatuuril on tihe seos. Esimesed 130 000 aastat temperatuur tõusis ja hobuste suurus kahanes 30 protsenti. Kui kliima perioodi lõpus külmemaks muutus, kasvasid loomad jälle 75 protsenti suuremaks.

Selliste arengute põhjuseks peetakse seda, et suurtel loomadel on soojusest raskem vabaneda, nii et väiksem kasv on eeliseks, kui elatakse soojas kliimas, ja vastupidi.