Šokolaadi ja mänguloomade kinkimine on muidugi täitsa aktsepteeritav viis täna oma sümpaatiat avaldada, aga valentinipäeva-traditsioone on ka teisi ja omapärasemaid. Siin on valik maailma eri paigus kasutatavatest.

Wales

Noormees nikerdab neiule, keda eriliseks peab puulusika. Aga see ei tohi olla lihtsalt lusikas, vaid hoole ja armastusega valminud. Mida tõendavad näiteks aega ja vaeva nõudvad pisidetailid.

Traditsioon on sajanditevanune: Walesi rahvamuuseumis on näiteks säärane lusikas aastast 1667.

Soome

Valentinipäeva nimetatakse tihti ka sõbrapäevaks, aga see seostub paljudele siiski romantilise tähelepanu avaldamisega.

Meie põhjanaabrite juures aga mitte. Soomlased ütlevad Ystävänpäivä ning mõtlevad seda tõsiselt. Päev on sõprade meelespidamiseks. Kindlasti meeldiv, kui parajasti kedagi "erilist" südames pole.

Jaapan

Naine kingib mehele šokolaadi, aga konkreetne maius sõltub sellest, milline suhe nende vahel on.

Honmei choco tähistab tõelist sügavat armastust. Giri-choco saab mees, kellega romantiline suhe puudub, näiteks hea sõber, ülemus või kolleeg.

Cho-girl choco on aga mehele, kellest naisel kahju lihtsalt on. Nimetame seda haletsusampsuks.

Taani

Taanlastel on valentinipäeva tähistamiseks traditsioon nimega gaekkebrev, mis pärineb 18. sajandist. Seda võib tõlkida "naljakirjaks", aga asja sisu on tõsisem ja romantilisem.

Meestel oli nimelt kombeks naistele omakirjutatud luuletusi või riime saata ja paberit kunstipäraselt lõikuda. Kaasa pandi tavaliselt kevadlilli. Nimekoht jäeti tühjaks, ainult iga nimetähe asemele pandi punkt.

Kui naine saatja ära arvas, kinkis mees talle sobival ajal hiljem lihavõttemuna. Kui ei arvanud, pidi naine lihavõttemuna kinkima hoopis mehele.

Foto: Wikimedia Commons, kasutaja Nillerdk

Filipiinid

Filipiinlastel on tekkinud komme valentinipäeval abielluda (kuigi sarnane trend levib ilmselt ka mujal maailmas).

Arvud on igatahes muljetavaldavad. 2012. aastal astus abiellu üle 2000 Filipiini paari, nii 2013. kui ka 2014. aastal aga 4000 paari.

Möödunud juuli seisuga elab riigis enam kui sada miljonit inimest, nii et ilmselt jätkub tuhandeid noorpaare ka tänavuseks valentinipäevaks.

Saksamaa

Sakslased ei erine tähistamisel teistest eurooplastest, kui üks detail välja arvata. Valentinikinkidel on levinud tegelane siga. Sakslastele sümboliseerib notsik nimelt õnne ja iha.

Taiwan

Neiule kingitud rooside arvul on valentinipäeval kindel tähendus. Üks roos on romantiline žest. 99 seostub igavikulise tõotusega, mida ei tohi uisapäisa jagada. 108 tähendab aga abieluettepanekut.

Ülaloleval fotol: esinejad Shauna Hackney ja Jared Hansen ootavad Los Angelesi metroos kiirkohtingu-rongi. See sõidab kord aastas, valentinipäeval või päev enne seda, ja julgustab reisijaid omavahel kiirtutvusi sõlmima.