1976. aastal kinkis Jaapani riik USA-le 200. sünnipäevaks bonsai-meistri Masaru Yamaki annetatud kääbuspuu, mis oli algselt mulda pandud juba 17. sajandil. Puu on ikka alles ja seisab nüüd aukohal puukooli juures tegutsevas riiklikus bonsai-puude ja penjing-maastike muuseumis.

Praeguseks 392 aasta vanune jaapani mänd (ld Pinus parviflora) on sealse kollektsiooni eakaim liige. See istutati aastal 1625 ning seda on „treenitud“ — selle kasvu on suunanud mitmed bonsai-meistrid — alates ajast, mil puuke oli umbes kolm kuni viis aastat vana.

Bonsai-puud on reeglina õrnad ja nende edukas kasvatamine nõuab tõelise meistri kätt, kuid tolle konkreetse puu üleelamised on olnud tõeliselt märkimisväärsed — asjaolu, millest bonsai-muuseumi töötajad puu saabumisel teadlikud ei olnud.

2001. aastal käisid muuseumis oma sugulase kingitust vaatamas meister Yamaki poeg ja pojapoeg, kes oma sealviibimise ajal paljastasid muuseumi kuraatorile kääbuspuu ebatavalise ajaloo: kui USA viskas Hiroshima linnale 1945. aastal tuumapommi, plahvatas see vaid mõne kilomeetri kaugusel Yamaki kodust, kus bonsai-puud hoiti aiapingil.

Pommiplahvatuse elasid üle nii Yamaki pereliikmed kui ka puu — nagu ka teised bonsai-puud, mida hoiti aias kõrge müüri all.

Meister Yamaki annetatud puu pole siiski maailma vanim bonsai-taies; Tokyo keisripalee on koduks ühele 450 aasta ja ühele 550 aasta vanusele isendile.