Raportis leiti, et 30-50 protsenti kogu maailmas igal aastal toodetavast neljast miljardist tonnist toidust visatakse minema, vahendab BBC News.

Arvatakse, et pool Euroopas ja USA-s ostetavast toidust läheb puutumatult jäätmete hulka.

IME energia- ja keskkonnateemade juht doktor Tim Fox ütles: „Üle maailma raisatava ja kaduma mineva toidu kogus on vapustav. See on toit, mida võiks kasutada maailma suureneva rahvastiku ja ka nende, kes on täna näljas, toitmiseks. Samuti on tarbetu selle toidu tootmiseks, töötlemiseks ja jaotamiseks kasutatavate maa-, vee- ja energiaressursside raiskamine. Selle olukorra põhjused on muu hulgas vilets inseneritöö ja põllumajandustavad, mitteasjakohane transpordi- ja ladustamisinfrastruktuur ning supermarketid, mis nõuavad kosmeetiliselt perfektseid toiduaineid ja õhutavad tarbijaid ostma liiga palju pakkumistega „osta üks, saad kolm“.“

Raportis leiti ka, et tohutu hulk vett, kokku 550 miljardit kuupmeetrit, kasutatakse ära toiduainete kasvatamiseks, mida kunagi ei sööda.

IME hinnangul võib veevajadus toidu tootmiseks ulatuda 2050. aastaks 10-13 triljoni kuupmeetrini.

ÜRO ennustab, et 2075. aastaks on vaja täiendavalt toita kolm miljardit suud, kui maailma rahvaarv ulatub 9,5 miljardini.

„Kui vee-, maa- ja energiaressursid satuvad üha suurema surve alla inimeste konkureeriva nõudluse tõttu, on inseneridel otsustav roll toidu kao ja raiskamise vältimisel, arendades välja efektiivsemaid viise toidu kasvatamiseks, transportimiseks ja ladustamiseks,“ ütles Fox. „Et see juhtuks, peavad valitsused, arenguagentuurid ja organisatsioonid nagu ÜRO tegema koostööd, et aidata muuta inimeste mõtteviisi raiskamise kohta, ning ära hoida farmerite, toiduainetetootjate, supermarketite ja tarbijate raiskavat käitumist.“