Mingis mõttes tundub loogiline, et kui üldse keegi leiab võimaluse juustust elektrienergiat toota, saavad sellega hakkama prantslased.

Prantsusmaa Alpides alustaski hiljuti tööd uus elektrijaam, mille kütuseks on Beaufort’ juustu tootmisest üle jäänud vadak.

Beaufort’ juustu valmistamise käigus jääb üle palju vadakut ja koort. Koorest saab valmistada võid, proteiinipulbrit või ricotta-kohupiima, kuid rakenduse leidmine vadakuks nimetatavale vesisele ollusele on keerulisem.

Vadakust energia ammutamiseks lisatakse sellele elektrijaamas baktereid, mis toodavad selle baasil metaanist ja süsinikdioksiidist koosnevat biogaasi.

Gaasi tootmine toimub loomuliku käärimisprotsessi käigus umbes samamoodi nagu lehmade seedeelundkonnas tekib metaan.

Seda biogaasi kasutatakse kütusena generaatorile, milles 90 kraadini kuumutatud veest elektrienergiat toodetakse.

Mõte võib tunduda ulmeline, kuid samasuguseid “juustpõhiseid” elektrijaamu on tegelikult varemgi ehitatud. Kümmekond aastat tagasi rajas Kanadas tegutsev taastuvenergia-ettevõte Valbio täpselt samal eesmärgil prototüüpjaama kloostri kõrvale, kus mungad juustu toodavad.

Hinnanguliselt on samal põhimõttel töötavaid väikseid jaamu rajatud 20 ringis, kuid uus elektrijaam Savoie departemangus on üks suuremaid endasuguste seas.

Vadaku-elektrijaam toodab aastas energiat 1500 inimese tarbeks, see jääb üle elektrijaama käitamisest, mis välist energiat üldse ei tarbi.

Elektrijaama kodulinna Albertville’i umbes 18 000 elaniku vajaduste täielikuks rahuldamiseks sellest ei piisa, kuid kahtlemata on siiski tegemist sammuga suurema jätkusuutlikkuse poole.