Daniel Rom Kristiansen meenutab, et isa Klaus tegi naljatleva ettepaneku kodutöö õnnestumiseks taga-aiast Teise maailmasõjaga seotud esemeid otsida.

Mõeldud-tehtud. Isa ja poeg varustasid endid metallidetektoriga ja otsing võis alata. Umbes kuue meetri sügavusel maapinna all "puhanud" leiu päevavalgele toomiseks tuli aga naabrimehelt ekskavaatorit laenata.

Juhuslikult leitud Messerschmitt Bf 109 oli Teises maailmasõjas Saksamaa lennuväe hinnatuim hävitaja, mis tõi liitlasvägedele rohkem kaotusi kui ükski teine omataoline.

Alla kukkunud, ligi kolmveerand sajandiks unustusse jäänud eksemplar oli "tuhandeks tükiks laiali".

Foto: AFP

Klaus Kristiansen kommenteerib: "See polnud üldse lennuki moodigi: tükke oli 2500 kuni 5000 vahel. Siis aga leidsime mootori, siis järsku luutükke ja piloodi riiete tükke. Siis juba tema isiklikke asju: raamatuid, rahakott koos rahaga. Ja taskus oli väike raamat, ilmselt Piibel või "Mein Kampf"."

Daniel Rom mainib, et ta vanaisa oli isegi kunagi öelnud, et 1944. aastal kukkus nende farmi kohal alla lennuk, aga siis pidasid teised seda naljaks.

Isa Klaus lisab, et nad uskusid, et säilmed on ammu minema veetud. Hävitajat peitnud ala kasutas pere loomade karjamaana.