Poliitilist laimu on levitatud alati, USA-s võimendub see pealegi presidendivalimiste aastail eriti. Vandenõuteooriad üldiselt levitavad meelega laimu ja väljamõeldisi, et läänemaailma halvas valguses näidata. Ja uuema aja sotsiaalmeedia võidukäik annab ka väljamõeldistele hiigelsuure leviku, enne kui keegi üldse vaevubki nende tausta uurima.

Ainuüksi viimasel kuul on Twitteris saadetud laiali miljon sõnumit, mis sisaldab terminit "pizzagate", kuigi see on täiesti ilmne libauudis.

Kust see mull siis levima hakkas?

Novembri alguses pani Wikileaks üles terve rea meile, mis häkkerite abil varastatud Hillary Clintoni kampaaniajuhilt John Podestalt. Mõningad libauudiste saidid korjasid aga üles ühes neist esinenud nime - James Alefantis. Alefantis on pitsarestorani Comet Ping Pong omanik ja demokraatide toetaja ja ka annetustekoguja. Podesta oli seal restoranis söömas käinud.

Kuid saidilt 4chan hakkasid levima väljamõeldised mingist pedofiilide ringist, tuginedes lihtlabasele reklaamilausele, et Comet Ping Pong on lastesõbralik restoran, juures veel pilte, kus lastega perekonnad restoranis lõunatavad. Libasaidid hakkasid muidugi segama kokku linnalegende mõne teise pitsabaari kohta ja töödeldud pilte.

Just vahetult enne novembrikuiseid presidendivalimisi läks libauudis ka Redditi kasutajate seas levima, selge katsega laimu abil diskrediteerida Hillary Clintoni valimiskampaaniat. Ja kui juba plekk küljes, pole demokraatidel midagi teha, et laimu tõrjuda.

Alefantis on süüdi ja kõik, on tuhanded Donald Trumpi valijad siiani veendunud. Ja teatavasti veeb on üleilmne, nüüd kasutab teine osa maailmast pizzagatet juba ka oma ameerikavastase kampaania huvides.