Miotseen on geoloogiline periood, ulatudes ajast 23 kuni 5 miljonit aastat tagasi, sel ajal olid tänased maailmajaod juba välja kujunemas, kuigi näiteks Briti saared olid veel mandri küljes ja Hispaanial oli maismaa püsiühendus Aafrikaga. Aga just sel ajal on sellises "Eurafroaasias" elanud ja toitu otsinud tänaste hiidpandade otsesed esivanemad.

Täna Hiinas elavad ja väljasuremisohtu trotsivad hiidpandad on oma lihasööjatest suguvendade kõrval erandlikud, kuna nende toit on peaaegu eranditult taimne - peamiselt bambusevõrsetest saadav.  Nendest on saanud lausa hiinlaste rahvuslik sümbol. Kuid vanim kohaliku panda luustik, mis Hiinast leitud, on vaid 8,2 miljonit aastat vana.

Nüüd kinnitavad aga Hispaania teadlased, et kaks sealsetel kaevamistel leitud lõualuud kuuluvad vanimale pandade esivanemale, keda seni leitud. Vanuseks on mõõdetud 11,6 miljonit aastat. Liigile pandi juba ka kahe paleontoloogi järgi nimeks Kretzoiarctos beatrix

Oletatav Hispaania panda joonistusel (allikas: SINC)

Kuigi tegemist on hiidpandade esivanematega, oli see karu küll väike, kaaludes maksimaalselt 60 kilogrammi, kuid ka tema sõi juba kõvemaid võrseid, loomulikult veel muu toidu kõrval. Teadlased küll ei julge väita, et Hispaania aladel võinuks tollal bambust kasvada, aga ilmastikuolud olid selleks igal juhul tänastest soodsamad.