Aastakümnete vältel, eriti hoone ajaloo algusaastatel, langesid nii presidentidele kui ka perekondadele, kes Valges Majas elasid, mõnikord osaks kannatused ja koguni surm, mis johtusid sõjamöllust, haigustest ja masendusest. Seega pole imeks panna, et mõned piinatud hinged sinna aeg-ajalt tagasi satuvad.

Loetleme vaimud, keda kuulujuttude kohaselt arvatakse USA kõige kuulsamas hoones ringi luusivat.

Abigail Adams

John ja Abigail Adams olid Valge Maja esimesed elanikud. Kui nad 19. sajandi hakul esindushoonesse sisse kolisid, oli see alles ehitusjärgus.

Ehkki abielupaar ei elanud seal kaua (Adamsit ei valitud tagasi), jättis Abigail — või vähemalt tema vaim — majale püsiva jälje.

Kuna suuremat osa tubadest alles ehitati, eelistas esileedi pesu kuivama riputada nn Idapoolsesse tuppa (ingl East Room), kuna see oli olemasolevatest ruumidest kõige soojem ja kuivem.

Hiljem kasutati tuba vastuvõttudeks ning president Tafti administratsiooni mõned liikmed on öelnud, et nägid pr Adamsi tontlikku kuju sealt läbi uitamas, käed ikka välja sirutatud, nagu kannaks ta pesukorvi. Teised märkasid toaõhus ajuti väidetavalt kerget seebihõngu.

Dolley Madison

Foto: Wikimedia Commons, vabakasutuseks

Ühendriikide neljanda presidendi James Madisoni abikaasa Dolley Madison oli esindushoonesse kolimise algusest peale pühendunud selle juurde kuuluvale aiale.

Just Dolley oli see, kes istutas esimesed, nüüdseks laialdaselt tuntud Valge Maja roosid. Usutakse lausa, et ta vaim käib teispoolsusest oma armastatud lillede käekäiku seiramas.

Peaaegu sada aastat hiljem, kui esileedi Edith Wilson üritas aeda kõrvaldada, väitsid töölised, et nägid oma silmaga Dolley väga vihast vaimu ning katkestasid otsekohe töö.

Abraham Lincoln

Lincolni peetakse kõige sagedamini täheldatud Valge Maja vaimuks, ent tõtt-öelda algasid legendaarse presidendi suhted vaimudeilmaga juba riigimehe eluajal.

Pärast teise poja kaotamist 1862. aastal oli Mary Todd Lincoln murest nii murtud, et pöördus oma armastatud Willie'ga suhtlemiseks spiritistide poole.

Presidendi abikaasa korraldas Valges Majas meediumiseansse ja spiritistlikke koosviibimisi, millel Abraham olevat väidetavalt skeptilisest suhtumisest hoolimata osalenud.

Lincolni peetakse üldiselt üheks "ebamaisematest" USA presidentidest. 1842. aastal sõber Joshuale kirjutatud kirjas möönis ta elupõlist tugevat kalduvust müstitsismi poole. Hiljem olla ta oma surma unenäos "ette näinud".

Ning just toosama katkenud teine ametiaeg on miski, mis paistab Lincolni tagasi Valgesse Majja meelitavat. Hulk talle ajaliselt järgnenud Valge Maja elanikke on väidetavalt silmanud tema pikka, vibalikku kogu või tajunud tema lähedust.

Calvin Coolidge'i naine Grace nägi teda Ovaalkabinetis seismas ja silmitsemas aknast Ameerika Ühendriikide kodusõja aegseid lahinguvälju Potomaci jõe teisel kaldal.

Ka teised esileedid, nende hulgas Eleanor Roosevelt — kes kasutas Lincolni magamistuba oma kabinetina — ja Lady Bird Johnson tajusid väidetavalt surnud presidendi "kohalolu".

Väidetavalt olla Suurbritannia peaminister Winston Churchill II Maailmasõja ajal Valgesse Majja tehtud külaskäigu ajal leidnud end vannitoast väljudes silmitsi tema toas kamina ees istuva Lincolniga.

Aastaid hiljem rääkis Ronald Reagan loo sellest, kuidas ta enda täiskasvanud tütar Maureen ja tolle abikaasa Dennis olid kumbki eri puhkudel näinud läbipaistvat kuju, silinderkaabu peas, seismas akna juures Lincolni magamistoas, kus abielupaar peatus.

Oletatakse, et Lincolni vaim on heatahtlik ja kummitab Valges Majas selleks, et kriisiaegadel abiks olla.

Andrew Jackson

Foto: Wikimedia Commons, vabakasutuseks

Suurriigi seitsmes president naasis Valgesse Majja Lincolni valitsusajal. Mary Todd Lincoln kinnitas 1865. aastal, et ta isegi kõnetas toda konfliktset tonti presidendi endises magamistoas, nn Roositoas (ingl Rose Room), mida nüüdisajal nimetatakse Kuninganna magamistoaks (Queen’s Bedroom) ja pruugitakse külalistetoana.

Elusana vaidlushimulisuse ja tulise iseloomu poolest tuntud Jacksoni tont olnud ka hauatagusel kujul sama metsik mees. Pr Lincoln väidetavalt kuulis teda ekspresidendi vanas toas ringi trampimas ja suisa vägisõnu pruukimas.

Kummitus jätkas tegutsemist ning 1950. aastateks oli roosituba omandanud Valge Maja kõige kummitavama paiga kuulsuse. Külastajad väidavad, et on kõhedas toas kuulnud naermist ja täheldanud ootamatuid jaheduselaike.