Surmavalt mürgise Aafrika maoliigi järgi nime saanud rühma 26 liiget veedavad oma päevad Lõuna-Aafrika Balule looduskaitsealal patrullides. Traditsiooniliselt on see töö olnud ainult meeste pärusmaa.

Balule on koduks paljudele loomaliikidele, kuid ninasarvikud on neist haavatavaimas olukorras. Umbes 80 protsenti kogu maailma metsikutest ninasarvikutest elab Lõuna-Aafrikas, mistõttu vohab riigis laialdane salaküttimine.

Ninasarvikuid kütitakse eelkõige nende sarvede pärast, mida müüakse ja tarvitatakse tseremoniaalsetel ja meditsiinilistel eesmärkidel paljudes Kagu-Aasia riikides.

Mustad Mambad hoiavad salaküttidel silma peal ja tõrjuvad neid vägivaldsetesse konfliktidesse laskumata. Samuti otsivad salaküttimisvastase üksuse naisliikmed salaküttide pandud püüniseid ja looduskaitseala piirdetarasse tekitatud auke.

2016. aastal külastas Uus-Meremaa päritolu filmitegija Dan Sadgrove Lõuna-Aafrikat, et üksuse tööd filmida. Nüüdseks on lühike aimefilm pealkirjaga "The Rhino Guardians" („Ninasarvikuvalvurid“) valmis.

„Film räägib sellest, kuidas Mambad irduvad patriarhaalsest ühiskonnast ja ilmutavad kriitilistes olukordades suurt vaprust,“ rääkis Sadgrove. „Näeme neid noorukitele haridust andmas ja lootmas, et pajatused loodushoiust jõuavad nende pereliikmeteni ja aitavad salaküttimist peatada seestpoolt. Ma loodan, et nood „mambad“ innustavad teisigi külanaisi leidma muud tööd peale traditsiooniliste kohustuste.“