4000 kilomeetrit pikk Trans-Amazonase kiirtee (õigem oleks vist küll öelda maantee, ehk isegi teerada, kiirustamine ei vii seal ju kuskile) oli üks seitsmekümnendate aastate hiigelprojektidest, mis pidi ühendama hiiglaslikud alad muu Brasiiliaga, avama aga ka otseühenduse Peruuni ja Ecuadorini välja.

Tulemus oli küll selline, et 1972. aastal avatud suurest teeprojektist jõuti teostada (so sillutisega katta) vaid murdosa, 200 km. Tulemuseks on see, et vihmaperioodil, oktoobrist märtsini pead sa hoolega vaatama, et üleni mudamülkasse ei vaju, kuival hooajal on aga tee nii pragusid täis, et auto lõhutakse jälle ära.

Brasiilia võimudel on ikka veel plaan järgmine 800 km teest kõva katte alla panna, aga Amazonase regioon on kõike muud kui kergesti ligipääsetav, ka tee-ehitajad peavad leppima sellega, et tööde ajal on nad kuude kaupa muust maailmast ära lõigatud.

Ainus, millele see tee tegelikult kaasa aidanud on, on paraku vihmametsade hävitamine, sest loomulikult, sealt kus on parem tee, on parem ka metsa välja vedada.

Trans-Amazonase kiirtee