Keskeltläbi neljast miljonist külastajast, kes kuulsat vaatamisväärsust aasta jooksul imetlemas käivad, on ilmselt paljud märganud, et rajatise sees on keelatud pildistamine ja videosalvestamine.

See keeld on nüüdseks kehtinud juba mitu kümnendit — alates 1980. aastast, mil sai alguse ligi 20 aastat väldanud restaureerimisprojekt.

Kui Vatikani ametnikud olid otsustanud Michelangelo laemaalid põhjalikult restaureerida lasta, selgus, et ettevõtmine kujuneb nii kulukaks, et abi tuleb otsida väljastpoolt.

Rahastamiskonkursi võitis Jaapani kontsern Nippon Television Network Corporation, kelle algselt kolme miljoni dollari suurusest (ja lõpuks 4,2 miljoni dollari suuruseks paisunud) pakkumisest paremat ei suutnud esitada ükski Itaalia ega ka USA ettevõte.

Vastutasuks restaureerimistööde rahastamise eest pälvis Nippon TV ainuõiguse nii restaureeritud kunstiteoseid kui ka restaureerimise protsessi pildistada ja filmida.

Tänu sellisele eelisõigusele sai telekontsern toota mitmeid aimefilme, kunstiraamatud ja muid projekte, mis hõlmasid eksklusiivseid pilte ja kaadreid Sixtuse kabeli restaureerimistöödest.

Keeld kabelis pildistada on jäänud kehtima hoolimata Nippon TV-ga sõlmitud lepingu ümbersaamisest.

Muide, Nippon TV on väitnud, et nende pildistamiskeeld ei pidanudki laienema reaturistidele; lihtsalt Vatikani ametivõimud otsustasid segaduste ennetamiseks kehtestada keelu kõigile.

Pildistamis- ja filmimiskeeld kehtib Sixtuse kabelis jätkuvalt, ehkki mõned viimasel ajal rajatist külastanud turistidest võivad kinnitada, et seda ei jõustata just eriti rangelt.

Arvestades kahjustusi, mida võib tekitada tuhandete välklampide igapäevane sähvimine, pole ime, et Vatikan otsustas keeldu pärast jaapanlastega sõlmitud lepingu lõppemist mitte kaotada.

Lõppude lõpuks sisaldab kabel ju ikkagi üliolulist kunstiajaloolist vaatamisväärsust — ja suveniiripoodi, mis pakub müüa laia valikut piltpostkaarte.

Foto: REUTERS

Fotol: rahvas ootab 2013. a märtsis Sixtuse kabeli ees kinnitust, et uus paavst on välja valitud; selle kinnituseks saab olema korstnast tõusev suits.