Küsimusele vastust otsides helistas ajakirjanik esmalt ametisse, mis Soomes juhilubasid välja annab.

Liiklusturvalisuse amet Trafi saatis vastuse, et Euroopa Liidu juhiloadirektiiv sõnastab selgelt - juhiloa taustapildis peab olema sõna juhiluba kirjutatud kõikides EL-i keeltes, roosa kirjaga.

  • Roosa värvitooni võib iga riik valida ise, ka muid värve, näiteks riigilipuvärve on lubatud kasutada. Kuid sõna juhiluba igas keeles peaks olema selleks, et ka umbkeelne kohalik ametnik saaks aru, mis dokumendiga on tegemist.

Kuid miks juhiloa taust peab olema roosa? Sellele küsimusele Trafi ametnik vastust ei teadnud.

Niisiis pöördus ajaleht küsimusega Euroopa komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi poole (mida juhib muide Henrik Hololei Eestist). Peadirektoraadi esindaja kiitis küsimust huvitavaks, aga lubas vastust anda alles mõne nädala pärast. Tuli vastus siiski kohe kaks päeva hiljem:

  • Direktiiv 2006/126/EC, mis puudutab juhilubasid, iseenesest ei määra, mis värvi liikmesriikide juhiload peavad olema. Direktiiv määrab küll värvi, millega on turvaelemendid juhilubades. Roosa värv tuleb juhilubadesse aga 1968. aasta Viini teeliikluse konventsioonist.

Niisiis jõuti 1968. aasta Viini konventsioonini, mille võttis vastu hoopis Ühinenud Rahvaste Organisatsioon.

Et ka umbkeelne ametnik saaks aru
Ometi tekkus 2009. aastal skandaal Iirimaal, kus juhiloal olevast  mitmekeelsest taustast hoolimata hakati liikluses trahvima massiliselt kodanikke nimega
Prawo Jazdy
- dokumendi nurgas olnud poolakeelse fraasi "juhiluba" järgi.

Roosal taustal ingliskeelset fraasi
drivers licence
politseinikud nähtavasti ei taibanud isegi otsida.

ÜRO Euroopa majanduskomisjon (UNECE) saatis juba mõni tund pärast küsimist meili teel vastuse:
  • Roosa värv pärineb juba 1949. aasta varasemast Genfi teeliikluse kokkuleppest, kuid kuidas see sinna jõudis, ei tea. Oletus on küll, et kuna kokkuleppes nähti ette, et juhiluba peab olema ka prantsuse keeles, võis prantsuse juhilubadel juba 1922. aastast kasutusel olnud roosa värv leida ka rahvusvahelise leviku.

Kokkuvõtteks

Prantsusmaa seadus, mille alusel 1922. aastast esimesi juhilube hakati väljastama, nägi Wikipedia andmetel ette, et need peavad olema trükitud roosale kartongile. Niisiis lõpuks taandub küsimus hoopis sellele, kuidas kartong tootmisprotsessi käigus roosa värvi saab, juhilubadega pole sel värvitoonil põhjuslikku seost.