Selleks, et kaste toidule kandmisel laiali ei voolaks, paksendatakse ketšupit mitmesuguste ainetega, näiteks ksantaankummiga.

Too lisand annab ketšupile tõeliselt ainulaadse omaduse: kaste hakkab toimima struktuurviskoosse (ingl shear thinning) vedeliku ehk niinimetatud pseudoplastikuna.

Pseudoplastikud nagu ketšup on ained, mis küll trotsivad voolamist, ent mille viskoossus õige nihkepinge (ingl shear stress) avaldamisel muutub, nii et järsku hakkavad need voolama väga kiiresti.

Just sellepärast on näiteks Heinzi ketšupipudelite kaelal väike ring arvuga "57".

Foto: Wikimedia Commons

See pole mitte lihtsalt turundusvõte. Logo on pressitud klaasist pudelivormi pinnale kõige optimaalsemasse piirkonda, mille koputamine noapea või muu söögiriistaga avaldab kõige tõhusamat nihkepinget ja panebki ketšupi voolama.

Pärast pudelist väljavoolamist, kui ketšupile enam nihkepinge ei avaldu, pakseneb see taas algse viskoossuseni.

Foto: Wikimedia Commons