Arizona lõunaosas vanamoelisel viisil pealtkuulatud kõne juhatas ametivõimud tema kõrge positsiooniga kaasosalise kasutatud telefonini. Vähem kui ööpäev hiljem tabati Guzman Mehhikos Mazatlanis mererannal kõrguvas tornmajas. Guzmani kirge nüüdistehnika vastu ja tema võtteid korrakaitseorganite töö nurjamiseks kirjeldasid uudisteagentuurile Associated Press kogemustega politseiametnik, kellel oli vahetuid andmeid Guzmani viimaste aastate tegevuse kohta ning üks juhtumiga põhjalikult kurssi viidud USA valitsusametnik.

Mõned Guzmani kasutatud sideseadmetest pole reatarbijatele kaubandusvõrgust kättesaadavad. Guzmani rakendatud tehnika kõrge tase ja mehe enda hoolikus avaldasid teda seiravatele politseiuurijatele sügavat muljet. Muu hulgas kasutas Guzman vastuluuretöötajate arsenali kuuluvaid radarseadmeid, mis võimaldasid avastada nii hoonetesse kui ka inimeste külge peidetud raadiosaatjaid.

Kuna Guzman kaitses end nii tõhusalt, võis ta rahvusvahelise, miljardeid dollareid pööritava narkoimpeeriumi eduka juhtimise kõrvalt käia kohal perekondlikel sündmustel ning isegi abielluda oma koduosariigis Sinaloas arvukate külalistega pidustuste raames kohaliku iluduskuningannaga.

USA ja Mehhiko ametivõimud üritasid mitu aastat leida Guzmani võrgustikus mõnd nõrka lüli. Mullu õnnestus agentidel paaril korral tabada strateegilisi BlackBerry-sõnumeid ja seirata edukalt ka muid sidepidamisvahendeid.

Veebruari algupoolel korraldasid korrakaitseorganid Sinaloa pealinnas Culiacanis, kus Guzman seni suhteliselt karistamatult tegutseda oli saanud, reidi mafiooso oletatavasse redupaika, kust leiti tema sideülemale kuuluv mobiiltelefon, mis valitsusametniku kinnitusel juhtiski nad usaldusväärse kulleri jälgedele.

Kõige tähtsam juhtlõng pärines aga USA immigratsiooni- ja tolliameti ICE korraldatud telefonikõnede pealtkuulamisest Arizona osariigis Nogaleses. Sel moel kogutud teave juhatas Mehhiko merejalaväelased täpselt kortermaja juurde, kus Culiacani peidupaikade alla rajatud tunnelivõrgustiku kaudu hiljuti valitsusväelaste eest edukalt põgenenud Guzman end parasjagu varjas.