Esiteks on suurem osa riistvarast väga hõlpsasti asendatav, teiseks paistab kartell olevat leidnud mitte-vabatahtlikke abilisi. Nimelt röövib ja orjastab jõuk tehnikuid, keda sunnitakse raadiovõrku ehitama, vahendab ajakirja Wired ajaveeb Danger Room.

Mehhiko uudislehes Animal Politico ilmunud aruande kohaselt on viimase nelja aasta jooksul röövitud vähemalt 36 inseneri ja tehnikut. Veel hullem — mitte ühegi röövitu eest pole nõutud lunaraha. Inimesed on lihtsalt haihtunud.

"Ühtegi kadunuks kuulutatud süsteemiinseneri pole leitud," märkis Mehhiko julgeolekukomitee juht Felipe Gonzalez.

Erinevalt Kolumbiast, kus uimastismugeldajad hoiavad enda kontrolli all suuri territooriumeid ja võivad endale lubada pantvangide aastatepikkust kinnipidamist, on Mehhiko narkoalade piirid liikuvamad.

"Kui neil on spetsialiste tarvis, püütakse nood kinni, pannakse tööle ja hiljem kõrvaldatakse," rääkis ühe röövitud inseneri isa.

Juba vähemalt kuus aastat on Mehhiko kartellid kasutanud sidepidamiseks kõrgtehnoloogilist raadiovõrku.

Kartelli Zetas liikmed peidavad raadioantenne ja signaalireleejaamu asustusest kaugele jäävatele ja raskesti ligipääsetavatele aladele, ühendavad aparatuuri päikesepaneelidega ning kohaldavad selle sidepidamiseks raadiovastuvõtjatega varustatud mobiiltelefonide ja Nexteli seadmete vahendusel.

Ehkki ninamehed hoiavad eetrist eemale, kasutades sõnumite saatmiseks ja vastuvõtmiseks internetti, kujutab raadiosidevõrk endast tõhusalt toimivat vari-sidesüsteemi kartelli madalama astme liikmete ja vahimeeste jaoks. Lisaks on selle abil võimalik hõivata sõjaväeraadioid.

Üks taoline, suurt osa Mehhiko kirdepiirkonnast katnud ja mullu demonteeritud võrk hõlmas 167 antenni. Tänavu septembris avastasid Mehhiko merejalaväelased Veracruzi osariigis 90 meetri kõrguse saatejaama-torni.

Ja ehkki Zetasi asutajate ladvik koosnes omal ajal suuresti Mehhiko eriüksuslastest (kellel võis olla raadiovõrgu rajamiseks vajalik oskusteave), tegutsevad nüüdseks aktiivselt vaid üksikud endised eriväelased.

Lisaks raadiojaamadele kuuluvad kartelli arsenali, mõistagi, relvad. Nende hulk ja valik on nii muljetavaldavad, et mõned kommenteerijad nagu Ioan Grillo (GlobalPost) leiavad, et kartelli Zetas ei saa enam pidada lihtlabaseks uimastismugeldajate jõuguks, vaid peaks nimetama millekski militaarsemaks.

Orjatöö toel rajatud, sõjaväelistele normatiividele vastava sidevõrgu olemasolu kahtlemata kinnitab seda hinnangut.

Vaadake ka lühivideot armee hõivatud raadioantennist: