Juhtum leidis aset 17 aastat tagasi. Templer oli siis 27-aastane jõegiid, kes oli Zambezi jõel mitmeid matku korraldanud. Ta oli pidanud korduvalt tõrjuma ühe konkreetse, oma territooriumit kiivalt kaitsva isase jõehobu demonstratiivseid rünnakuid.

Taolised rünnakud ei andnud aimugi, kui raevukas too loom tegelikult olla võib.

Ühel päeval ründas jõehobutäkk teda täiesti ootamatult. Tapnud hullumeelses rünnakus giidi õpilase, pöördus elukas Templeri poole, kes oli kolleegi päästa üritades talle lähenenud.

"Polnud mingisugust üleminekut, ei mingit aimdust lähenevast ohust. Järsku oli lihtsalt selline tunne, nagu oleksin jäänud pimedaks ja kurdiks," meenutas Templer ajalehele The Guardian antud intervjuus.

Templer ei taibanud kohe, mis temaga juhtunud oli. "Tajusin, et mu jalgu ümbritseb vesi, kuid mu keha ülemine pool oli peaaegu kuiv. Mulle tundus, et olen lõksus milleski kleepuvas.

Tunda oli kohutavat, väävlisegust haisu, mis meenutas mädamuna, ning miski rõhus väga kõvasti mu rinda.

Ehkki mu käed olid vastu keha surutud, suutsin ühe käe siiski vabaks vingerdada ja ümbrust kombata. Mu peopesa liikus läbi jõehobu kärssa katvate traatjate harjaste. Alles siis mõistsin, et viibin vee all, vöökohani jõehobu suus."

Mees suutis end küll vabaks sipelda, kuid jõehobu ründas kohe uuesti, tirides ta tagasi vee alla.

Templer ei tea, kui kaua ta vee all viibis, enne kui jõehobu ta välja sülitas ning mees pääses taas veepinnale, kus teda ootas kaastöötaja.

Rünnaku käigus sai Templer ligi 40 torkehaava. Mõned hammustusjäljed olid nii sügavad, et mehe kops paistis haavast välja. Ta käsivars oli lömastatud ja tuli lõpuks amputeerida.

Vigastustest paranenud, pöördus Templer vapralt tagasi giiditööle.