WHO soovitab, et inimesed liigutaksid end keskmise intensiivsusega nädalas vähemalt kaks ja pool tundi. Teine võimalus on end liigutada tund ja 15 minutit, kuid sel juhul on vaja seda teha väga intensiivselt. Lisaks sellele peaks nädalas leidma aega veel vähemalt kaheks lihastreeninguks.

Kes meist kõike seda teha jaksab? Tuleb välja, et mitte paljud inimesed. Avaldatud raporti kohaselt on ülemaailmselt probleeme 32% naiste ja 23% meeste füüsilise aktiivsusega, seejuures on isegi arvesse võetud kõik jalutuskäigud, rattasõidud tööle ja füüsiline aktiivsus tööl, mitte puhtalt trennis veedetud aega. Seejuures on probleem eriti suur rikastes maades - näiteks Ühendkuningriigis on füüsilise aktiivsusega probleeme 36% inimestest ja USAs 40% inimestest.

WHO hinnangul pole asjalood alates 2001. aastast paranenud, tegelikult on rikastes maades asjad isegi hullemaks läinud. "Erinevalt teistest ülemaailmsetest terviseriskidest, mis näitavad pidevat langustrendi, siis ebapiisava füüsilise aktiivsuse näitajad ei parane," ütles raporti koostaja doktor Regina Guthold. "Umbes veerand kogu maailma elanikkonnast ei tee piisavalt sporti, et püsida hea tervise juures," ütles ta.

Kuid ebapiisav treening pole probleem kõikjal maailmas: näiteks Ugandas ja Mosambiigis on inimesed üliaktiivsed - treeningupuuduses vaevleb seal vaid 6% elanikest. Samal ajal on kõige ebaaktiivsemad inimesed Kuveidis, Saudi Araabias, Ameerika Samoal ja Iraagis, kus ohus on lausa 50% elanikkonna tervis. Üldjoontes selgus ka, et füüsilise aktiivsuse kohapealt on probleeme pigem naistel, meestega on asjad mõnevõrra paremad (kuid ka siiski mitte head!).

Ebapiisav füüsiline aktiivsus võib põhjustada südame-veresoonkonna haigusi, diabeeti, dementsust ja vähkkasvajaid. Selleks, et tervisenormidele vastavuses olla, tuleks keskmiselt teha trenni umbes 30 minutit päevas - selleks piisab nii kiire tempoga jalutamisest kui ka rattasõidust. Lisaks sellele peaks kaks korda nädalas treenima raskuste või keharaskuse abil, nii püsivad luud ja lihased heas vormis.

Raportit on täismahus võimalik lugeda SIIN.