Veesäästu sümboliks, täpsemini mustaks lambaks on kujunenud keegi Los Angelese Bel Airi linnaosas elav kodanik, kes raiskab aastas vett 45 miljonit liitrit. Kodaniku nimi on püsinud saladuses, aga kui Google Mapsi abil linnaosale peale vaadata, siis võib igaüks veenduda, et sealsetel elanikel on kombeks, et iga eramu õuel on tenniseväljak ja isiklik ujumisbassein. Mõnel lausa mitu.

Majad ise meenutavad paleesid ja elavad seal ikka reeglina kuulsad, rikkad ja ilusad, enamikus valged inimesed, nagu näiteks Hollywoodi tegelased, muusika- ja spordistaarid, välismaised printsid ja miljardärid, aga ka tehnoloogiainvestor Elon Musk. Kunagi on elanud Bel Airis ka president Ronald Reagan koos abikaasa Nancyga.

Bel Airi villasid on kasutatud taustana paljude telesarjade filmimisel.

Vesi voolab pidevalt

Kõik elanikud on moraalselt kohustatud vähendama oma veekasutust vähemalt veerandi võrra. WC potis peaks vett tõmbama ikka siis, kui selle järele tegelikult vajadus on, mitte laskma vett kogu aeg läbi voolata. Katustelt alla tulev vihmavesi peaks aga leidma korduvkasutust aedade kastmisel, mitte voolama otse rentsli ja kanalisatsiooni kaudu ookeani. California ja Los Angelese võimud on põuast tingitud kriisi tõsiselt võtnud ja elanikele propageeritakse vahendeid, kuidas vett säästa.

Näiteks Kim Kardashian ja Barbra Streisand on teatanud, et vähendavad oma veekulutust poole võrra.

Aga keegi Bel Airi linnaosas kulutab keskmiselt ööpäevas 120 000 liitrit vett, mis teeb 45 miljonit liitrit aastas. Võib küll oletada, et see vesi ei tule talle tasuta, aga rahvas, kes Bel Airis endale villasid soetab, ka tavaliselt sente ei loe. Suurima veekulutaja aastane veearve ei pruugi isegi ületada 80 000 eurot (86 000 dollarit). Mõne jaoks pole see mingi summa.

Aastaid on kestnud kohalike elanike vägikaikavedu ühe Saudi Araabia printsiga, kes sinna hiigelsuure palee rajas, kevadel alustas aga endine Hollywoodi produtsent, nüüdne kinnisvaraarendaja Nile Niami linnaosas veelgi suurema hiigelpalee rajamist, maksumusega 500 miljonit dollarit, mis oleks varustatud nelja ujumisbasseini, sh nn lõpmatuse ujulaga. Kuid esimene oli sunnitud oma palee suurust oluliselt vähendama, teine palee vist pole veel valmis.

Viiest California suurimast individuaalsest veekulutajast neli elab ometi Bel Airis, kokku 20 suurimat eramut kulutas seal mullu aastaga keskmiselt enam kui kümme miljonit liitrit vett. Suurim veeraiskaja linnaosas on saanud ka meedias küüdnime ”The Wet Prince of Bel Air” ehk Bel Airi Märg Prints, kuigi võimud pole paljastanud muud, kui et kodaniku postiindeks on 90077.

Ja see ei tähenda tingimata seda, et just Saudi prints Abdul Aziz peaks suurima veeraiskaja tiitlit kandma. Bel Airis on endale varjupaiga leidnud muidki kröösusi, mõned neist oma identiteeti varjates. Kuna mitmed neist kasutavad oma villasid vaid osa aastast, ei pruugi omanikud isegi teada, et neil kraanid kogu aeg jooksevad.

Los Angelese võimud igatahes kaaluvad juba ka võimalusi sekkuda liigsesse veekasutusse, kuigi inimese kodu ongi tema kindlus.