Miljonite värskete kolledžilõpetajate seas, kes sel suvel kogu maailmas tööturule tunglevad, leidub ka tõeliselt ainulaadsete kraadidega isendeid.

Levinumate erialade hulgas, millel kõrgharidus omandatakse, on küll jätkuvalt ärijuhtimine ja psühholoogia, kuid mitmel pool maailmas on hakatud pakkuma ka väga spetsiifiliste oskuste ja teadmiste akadeemilise õppimise võimalust. Loetleme erilisemaid neist.

Märkus: märgitud hinnad hõlmavad ainult õppemaksu ja muid ametlikke tasusid, mitte elamispinna üürimise maksumust, kulutusi toidule vms.

Kanepikasvatus

Kool: Oaksterdami ülikool
Asukoht: Oakland, California osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: 800 dollarit

2007. aastal asutatud Oaksterdami ülikool nimetab end uhkusega USA esimeseks kanepikolledžiks.

Tudengeid koolitatakse kanepitööstuse spetsialistideks, õpetades neile aineid nagu kanepimajandus (ingl Cannabis Economics), kanepiteadus (Science of Cannabis) ja kanepiäri (Cannabusiness).

Keeglisaalide haldus

Kool: Vincennes’i ülikool
Asukoht: Vincennes, Indiana osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 4882 dollarit, välistudengeile 11 542 dollarit

Kui teile meeldib mängida boolingut ehk hobikeeglit (ingl bowling), on see Vincennes'i ülikooli eriala just teie jaoks.

USA-s ainsa seesuguse õppekava raames pakutakse tudengeile põhjalikke keeglimänguäri alaseid teadmisi. Võimalik on valida kolme eriala vahel: keeglikeskuse haldus, müügi- ja turundustöö ning automaatsete kurikapaigaldusmasinate mehaanika. Osa õppetööst toimub 18-rajalises keeglisaalis.

Nagu arvata võikski, kuulub USA kolledžitevaheliste keeglivõistluste meistritiitel juba mõnda aega selle ülikooli võistkonnale, mis on karikaid koju toonud lisaks veel mitmelt üleriigiliselt tšempionaadilt.

Sukeläri ja -tehnoloogiad

Kool: Florida Keysi tehnikum (ingl community college)
Asukoht: Key West, Florida osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 2878 dollarit, välistudengeile 5844 dollarit

Florida Keysi tehnilises kolledžis saavad tudengid ülepeakaela sukelduda sukeldumisärisse. Eriala raames tutvustatakse õppureile nii allveeujumise telgitaguseid kui muidki valdkondi nagu merebioloogia ja allveefotograafia.

Kursuse lõpetajad asuvad tavaliselt juhtima sukeldumisteenust pakkuvaid ärisid ning andma sukeldumistunde.

Komöödiaõpe

Kool: Humberi kolledž
Asukoht: Ontario, Kanada
Ühe semestri õppemaks: Kanada kodanikele 5725 dollarit, välistudengeile 12 950 dollarit

See eriala pole naljaasi! Humberi kolledž pakub tudengeile põhjalikku nelja aasta pikkust kursust "Koomika: kirjutamine ja ettekandmine".

Humberi õppurid õpivad estraadikomöödia kunsti, improviseerimist, stsenaariumikirjutamist ja sketšikirjutamist, aga ka kutselise naljategemise äripoolt.

Seiklusõpe

Kool: Plymouthi osariiklik ülikool
Asukoht: Plymouth, New Hampshire’i osariik
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 5205 dollarit, välistudengeile 8655 dollarit

Ülikool on seiklus — antud eriala õppijate jaoks sõna-sõnalt! Kujutage ette, et teie õppekavasse kuuluvad kanuusõudmise alused, ekspeditsioonid metsikusse loodusesse ja kajakisõit kärestikulistel jõgedel.

Ülikooli veebilehe andmeil valmistab eriala õppimine tudengeid ette karjäärideks keskkonnahariduse, vabaõhu-juhtimistöö ja terapeutiliste seiklusmatkade teenuse osutamise vallas.

Nukujuhtimine

Kool: Connecticuti ülikool
Asukoht: Storrs, Connecticuti osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 4628 dollarit, välistudengeile 14 102 dollarit

Nukujuhtimine (ingl puppetry) on Connecticuti ülikoolis kiiresti populaarsust koguv õppeaine.

Oskuste lihvimiseks toovad tulevased nukujuhid lavale nukunäidendeid, mida esitatakse nii ülikoolis kui muuseumides ja teatrites üle kogu riigi.

Alates 1964. aastast on õppurid instseneerinud ligi pool tuhat nukulavastust. Kursuse lõpetajad leiavad tööd nukunäitlejate ja -kunstnikena teatrites, telesaadete juures ja muudel sarnastel aladel kogu maailmas.

Kanada-uuringud

Kool: New Yorgi osariiklik ülikool Plattsburghis (SUNY Plattsburgh)
Asukoht: Plattsburgh, New Yorgi osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 2935 dollarit, välistudengeile 7660 dollarit

Kui teil on soov Kanada riiki ja rahvast akadeemilisel tasemel tundma õppida, soovitame pöörata pilgu Plattsburghi ülikooli Kanada-uuringute keskusele, mis pakub kõige põhjalikumat Kanada-uuringute õppekava USA-s.

Õppurid omandavad põhjalikud teadmised põhjapoolkera suurimast riigist. Kuna Kanadale kuuluvad ühed maailma suurematest naftavarudest — neid edestavad vaid Saudi Araabia maardlad —, võib eriala omandajaid oodata rohkem paljulubavaid tööalaseid väljavaateid kui arvata võiks.

Lõbustuspargi-insener

Kool: California Long Beachi osariiklik ülikool
Asukoht: Long Beach, California osariik, USA
Ühe semestri õppemaks: osariigi kodanikele 1982 dollarit, välistudengeile 3131 dollarit

Kes oleks osanud arvata, et insenerikutse võib olla nii lõbus? California osariikliku ülikooli filiaal Long Beachi linnas pakub tulevastele inseneridele võimalust õppida projekteerima ja konstrueerima lõbustusparkide tarbeks atraktsioone nagu ameerika mäed ja kuradirattad.

Lapsehoidjaõpe

Kool: Sullivani ülikool
Asukoht: Louisville, Kentucky osariik
12 kuud kestva kursuse õppemaks: 9100 dollarit

Üliõpilased, kes soovivad õpingute kõrvalt või suviti tehtud lapsehoidjatöö muuta elupõliseks kutseks, võivad Sullivani ülikoolist saada professionaalse lapsehoidja diplomi.

12 kuud vältav intensiivõppeprogramm, mis koolitab õppureist kutselised lapsehooldusteenuse pakkujad, hõlmab muu hulgas selliseid tööalaseid oskuseid nagu kunstlik hingamine ja esmaabi andmine.

The Beatlesi ajaloo uurija

Kool: Liverpool Hope University
Asukoht: Liverpool, Inglismaa
Ühe semestri õppemaks: Ühendkuningriigi kodanikele 4800 naelsterlingit, välistudengeile 5800 naelsterlingit

Programmi "The Beatles, popmuusika ja ühiskond" raames magistrikraadi omandavad üliõpilased peavad uurima legendaarse ansambli kultuurilisi, muusikalisi ja ajaloolisi mõjusid muusikamaailmale.

Kuna tegu on suhteliselt uue erialaga (kursusega tehti algust 2009. aastal), pole veel päris selge, kui suur on tööandjate nõudlus biitli-ekspertide järele.

Pole välistatud, et mõned lõpetajad peavad lootma sõprade abile, nagu The Beatlesi laulus "With a Little Help from My Friends".