Läänemeri sobib vahuveini säilitamiseks imehästi, olgu või 170 aastaks
Rühm prantsuse teadlasi analüüsis 2010. aastal enam kui 170 aasta eest Ahvenamaa lähistel uppunud kuunarilt pinnale toodud hästi säilinud vahuveini koostist. Töörühm märgib, et märjukese alkoholi sisaldus on enamikest tänapäeval tarbitavatest vahuveinist madalam, suhkru sisaldus aga oluliselt kõrgem, mis näitlikustab inimeste aastakümnete vältel muutuvaid maitse-eelistusi.
Kokku leidsid sukeldujad toona vrakilt 168 pudelit vahuveini. Järgmisel aastal müüdi neist üks oksjonil rekordilise 30 000 euro eest, mis andis tunnistust, et erinevalt samalt aluselt leitud kuuest pudelist õllest on jook säilinud suhteliselt hästi. Toidukeemikust Philippe Jeandet töörühma kahel milliliitril vahuveinil põhinev analüüs kinnitab toonaseid oletusi.
Loe edasi ERR-ist