„Neilt on leitud põlenud orgaanilist materjali,“ ütles Dennis Åsberg, kes oli üks objekti leidjatest, teatab Rootsi ajaleht Aftonbladet.

Kui Rootsi teadlased ei olnud huvitatud merepõhjast üles toodud basaltkivimite uurimisest, tuli abi selle asemel Iisraelist.

Kivimeid pakkusid ennast uurima Weizmanni teaduslik instituut ja Tel Avivi ülikooli arheoloogiainstituut.

Nüüdseks on ketta leidjad Dennis Åsberg ja Peter Lindberg saanud Iisraelist esimesi uurimistulemusi ja pannud need üles oma veebilehel.

Selgub, et leitud on põlenud orgaanilist materjali.

„See on äge ja hullumeelne. Küsimus on, mis on see orgaaniline materjal, mida kivimitelt leiti,“ ütles Åsberg.

Mis esialgses raportis üllatab, on see, et orgaanilise materjali vanuseks hinnatakse 15 000-140 000 aastat.

„See ei tohiks sellel laiuskraadil võimalik olla. Viimati oli siin mingit vulkaanilist tegevust või midagi sellesarnast 150 miljonit aastat tagasi,“ ütles Åsberg.

Isegi Iisraeli teadlased olid avastuse üle üllatunud ja palusid tuua rohkem kivimeid analüüsimiseks.

„Nad on tõesti sellest huvitatud ja see viitab ju sellele, et seal on midagi huvitavat.“

Ka Rootsi geoloogiateenistuse geoloog Fredrik Klingberg leiab, et esialgsed tulemused on märkimisväärsed.

„Sellise vanusega orgaanilist materjali võib ju Rootsis leida, aga kummaline on seevastu, et nad on avastanud kuumuse. Kuigi orgaanilist materjali on raske dateerida, ei mõista ma, kuidas nende tulemustes saab see olla nii pikale ajaperioodile paigutatud,“ ütles Klingberg.

Iisraeli teadlased loodavadki dateeringut täpsustada, kui uurivad uusi kivimiproove. Samuti loodetakse välja selgitada, millest täpselt orgaaniline materjal koosneb.

Åsbergi üllatab aga Rootsi teadlaste huvipuudus.

„Kivim on basalt, vulkaaniline kivim. Kui me rääkisime Rootsi geoloogidega, öeldi, et basaldi leidmine Läänemerest ei ole ebatavaline. Aga me ei avastanud ju kivi, vaid eelkõige selle, mis on selle ümber,“ ütles Åsberg.