Rohkem kui 210 000 elanikuga linna tüütav kummastav heli, mida nimetatakse „Windsori suminaks“ (ingl Windsor Hum), pole püsiva tugevusega ning vaibub ja ilmub taas kuuldavale pealtnäha juhuslikult.

Mõnikord on undamist kuulda vaid paari tunni vältel, teinekord võib see kesta päevi ja tuua elanikel kaasa sümptomeid nagu ägedad peavalud, unetus, kergestiärrituvus, depressioon jne. Mõned on painavast, korrapäratust suminast pääsemiseks isegi linnast minema kolinud.

Windsori suminat on võrreldud bassikõlari (ingl subwoofer) tekitatud heliga, tühikäigul podiseva diiselmootoriga või isegi ulme-telesarjast "Star Trek" tuttava kosmoselaeva Enterprise nn varpajami (s.t ülevalguskiirust (ingl warp speed) võimaldava mootori) käivitumisega.

Kõik on aga ühel nõul, et helil on inimpsüühikale nüristav, ängistav mõju. Kuna heli vaikib ja ilmub nii ebaregulaarselt ning selle tugevus suurel määral kõigub, on sellega praktiliselt võimatu ära harjuda.

„Meil vajavad isegi koduloomad ärevusvastaseid ravimeid. See võib kõlada ogaralt, aga mõned koerad uluvad siin kogu aeg, sest loomad on sellistele nähtustele vastuvõtlikumad. Leidub koguni kasse, kes keelduvad õue minemast,“ rääkis üks Windsori elanik.

Skeptilisema mõttelaadiga inimesel võib siinkohal tekkida küsimus, kas selline kummituslik, tabamatu heli on üldse olemas.

Millegi muuga oleks aga igatahes keeruline selgitada, miks helistasid kuus aastat tagasi 22 000 inimest kohalikku kõnekeskusse ja kurtsid sumina ning kahjustuste pärast, mida see nende tervisele ja elamute vundamentidele tekitanud on.

Suminat on seostatud kõikvõimalike pööraste vandenõuteooriatega. Selle tekitamises on kahtlustatud salajase tunneli rajamist, kosmosetulnukaid ja mitmesuguseid salastatud valitsusoperatsioone.

Paljud usuvad, et müra allikas on siiski märksa proosalisem — nimelt terasekontserni US Steel valdusesse kuuluv kõrgsulatusahi, mis töötab linna lähistel Zug Islandi nimelisel jõesaarel.

Mõistatusele lahendust otsivad aktivistid on juba aastaid kurtnud, et US Steel salatseb ja väldib andmete väljastamist Zug Islandi tootmiskompleksi tegevuse kohta. Suured ajalehed nagu The New York Times ja The Guardian on püüdnud kontsernilt selle kohta aru pärida, kuid seni on ettevõte küsimustele vastamast keeldunud.

Kuula ise ka heli, mis Windsori asukaid hulluks ajab: