Kuna liiguvad kuuldused inimestest, kes seetõttu nägemise on kaotanud, on põhjust ekspertide hoiatusi väga tõsiselt võtta.

Ainsa läbipaistva koena inimorganismis omandab sarvkest kogu vajamineva hapniku otse õhust. Kontaktläätse paigaldamisel kahaneb varustatus hapnikuga veidi, silma sulgemisel aga märksa rohkem — mõnikord kriitiliselt suurel määral.

Ilma hapnikuta jäänud sarvkest tursub. Mitte grotesksel määral, kuid piisavalt selleks, et silma pealispinna rakkide vahele tekiksid lõhed, mille kaudu pisikud sisse pääsevad.

See võib silmade nakatumisriski seitsmekordistada, kinnitab Ameerika oftalmoloogiaakadeemia pressiesindaja dr Thomas Steinemann.

Kuna organismi immuunsüsteem ei kaitse silmi sama tõhusalt kui muid elundeid, võivad rängad kahjustused tekkida kiiresti.

Kontaktläätsed võivad toimida sarnaselt bakterikultuuride kasvatamiseks kasutatavate nn Petri tassidega — kui läätsede pinnal on pisikuid, surute need läätse silmapaigutamise käigus otse silma vastu.

Kas isegi veerandtunnine uinak läätsedega silmis on ohtlik? Silmakirurg Kerry Assil ütleb, et see on nagu Vene rulett.

Tursumine algab kohe pärast silmade sulgemist ja jätkub senikaua, kuni silmalaud on all, mis tähendab, et mida kauem te magate, seda riskantsemaks kujuneb selline “mäng”.

Foto: Wikimedia Commons / kasutaja Schluddi

Kontaktläätsede silmajätmine magamise ajaks rikub silmade tervist ka pikas perspektiivis. Inimene pilgutab silmi keskmiselt kolm miljonit korda aastas. Kui kannate kontaktläätsi, tekitab iga silmapilgutus tillukesi marrastusi, kinnitab Assil.

Lakkamatu hõõrumise tõttu pakseneb silmalau sisekülg, mis tähendab, et see ei niisku enam endisel määral. Uinumine, kontaktläätsed silmis teeb olukorda ainult hullemaks.

See tähendab, et praktiliselt kõigil läätsekandjatel on tulevikus kuivemad, allergiate ja nakkuste suhtes tundlikumad silmad. Need, kes läätsed une ajaks silma jätavad, riskivad võimalusega, et ei saa ühel päeval enam üldse läätsi kanda, hoiatab Assil.

Uneajast mõne minuti näpistamine, et kontaktläätsed silmist välja võtta, on hästi kulutatud aeg — samamoodi nagu nende silmajätmise vältimine igal võimalusel või arstilt selliste läätsede kohta uurimine, mida on lubatud ööpäevaringselt kanda.

Kui te tõesti olete mingil põhjusel sunnitud uinuma, läätsed silmas — nt pikal lennureisil —, kasutage ärgates kindlasti hulgaliselt silmatilku.

Seni ärge läätsesid mingil juhul sõrmedega puudutage — kinnikuivanud kontaktläätse lahtikatkumine võib lõppeda sarvkestavigastusega, mis silmajäänud läätsedega tukkumisest johtuvatele kahjustustele lisanduvad.