Koduperenaiste nipivaramu on tulvil teadmisi sellest, millised toiduained toimivad lisaks tõhusate puhastusvahenditena. Internet võimaldab noil praktilistel nõuannetel üha laiemalt levida.

Forte toimetus pole kõiki kirjeldatud küürimisnippe veel omal käel katsetanud, nii et kui kahtlete, soovitame guugeldada lisateavet või otsida veebist õpetlikke videolõike.

Olge lahked: üheksa toiduainet, mis väidetavalt asendavad paljusid kodukeemiatooteid.

1. Banaanikoortega saab puhastada hõbenõusid

Kui märkate, et teie pidulik lauahõbe hakkab tuhmuma, pole vaja teha muud kui hõõruda plekilisi piirkondi banaanikoorega — peagi näevad riistad välja nagu uued.

2. Kurgikoored kõrvaldavad plekke seintelt ja laualt

Ettevõtte Greenhouse Eco-Cleaning asutaja ja juhataja Saudia Davis’e väitel kujutab kurk endast äärmiselt võimalusteküllast puhastusvahendit.

Koorte abil on lihtne eemaldada plekke laudadelt ja seintelt. Kui soovite, et peegel vannis või duši all kümblemise ajal uduseks ei läheks, hõõruge seda enne vee lahtikeeramist kurgikoorega.

3. Ketšup lööb vasknõud läikima

Tupsutage häilimist vajavat vaskriista ketšupisse kastetud lapiga ja laske viis minutit kuni pool tundi seista. Vürtsikas tomatisoustis sisalduvad happed kõrvaldavad paatina.

4. Rokaseid grillreste aitab küürida toores sibul

Grillrestidelt rasva ja muu sodi kõrvaldamiseks nühkige neid pooliku tomati lõikepoolega.

Esmalt on siiski mõistlik grillile tuli alla teha ja restilt võimalikult palju toidujääke maha kõrvetada. Seejärel torgake sibulapoolik suure kahvli otsa ja asuge hõõruma!

5. Coca-Colaga saab puhastada tualetipotti

Koolalimonaadis sisalduvad happed aitavad nähtavasti kõrvaldada WC-poti glasuurpinnalt kõikvõimalikke plekke.

Kallake pudel koolat tervenisti potti ja laske sel seal tund aega oma söövitustööd teha. Seejärel küürige poti sisemust harjaga ja tõmmake vesi peale. Kui uskuda veebipõhiseid nipikogusid, peaks "portselantroon" pärast seda suisa sillerdama.

6. Lauasool aitab vabaneda punaveiniplekkidest

Kui keegi on teie uhiuuele heledale diivanile ajanud ümber klaasi punast veini, on esimene asi, mille järele peaksite käe sirutama, soolavakk.

USA moetehnoloogiainstituudi FIT tekstiiliarenduse ja turunduse õppetooli professor Ingrid Johnson kinnitab, et lauasoola puistamine on esimene ja kõige lihtsam võte, mille veini kangast kätte saab.

7. Klaasikilde korja kokku saiaviiluga

Kui järjekordne klaas kõvale põrandapinnale kukkudes kildudeks puruneb, ärge heitke meelt. Et mitte käsi lõhkuda, niisutage saiaviilu kraani all ja tupsutage selle abil kõik tillukesed killud põrandalt üles.

8. Kohviveski puhastamiseks piisab toorest riisist

See nipp toimib ka maitseaineveskite juures. Pange veskisse keetmata riisiterad ja jahvatage neid, kuni neist pole järel midagi peale tolmu.

Tolmu eemaldades saate lahti ka veski seinte külge paakunud kohvi- või ürditompudest. Seejärel polegi vaja teha muud kui veski sisu niiske lapiga korra üle käia.

9. Maisijahu kaotab riietelt rasvaplekid

Jahutoode, mida leidub nii mõneski sahvris, võib aidata vabaneda inetust pitsalärakast. Katke plekk lihtsalt üleni maisijahuga ja laske 10–20 minutit seista.

Pärast jahu tolmuimejasse tõmbamist peaks plekk olema kadunud. Seejärel peske rõivaeset tavapäraselt.