Kas sa peaksid päästma lapse?

Kujuta ette, et sa kõnnid kooli või tööle ja äkki märkad, et tiiki on kukkunud laps, kes on uppumise äärel. Sa saaksid lapse väga lihtsalt päästa, kuid rikuksid kallid riided ja jääksid kooli või tööle hiljaks. Kas sul on kohustus laps päästa, hoolimata kuludest, mis sellega kaasnevad?

Enamik inimesi ilmselt arvab, et jah, meil kõigil on selline kohustus. Aga kas see muudab midagi, kui teised inimesed kõnnivad tiigist mööda ja ei tee midagi? Enamik jällegi arvaks, et see ei vähenda isiklikku kohustust appi minna. Aga kas siis, kui sul oleks võimekus päästa uppuv laps mõnes teises riigis, näiteks annetades oma raha organisatsioonidele, kes tegelevad laste heaoluga, peaksid seda tegema?

Uppuva lapse analoogia autor filosoof Peter Singer leiab, et kui inimesed heaoluriikides ei pea ohverdama midagi märkimisväärset, on neil kohustus aidata teisi, kelle olukord ei ole eriti hea.
Sellisest mõtlemisest on välja kasvanud rahvusvaheline efektiivse altruismi liikumine, mis on nii filosoofia kui ka sotsiaalne liikumine. See ühendab empaatiat, mõistust ja tõenduspõhisust, et määrata kõige paremad meetodid maailma paremaks muutmiseks.

Võimalus kõrvalt vaadata?

Et otsustada, kuidas on kõige tõhusam maailma paremaks muuta, uurivad efektiivsed altruistid, kui palju inimesi ja loomi ning mil määral mõni tegevus mõjutaks ja mis juhtuks, kui seda tehtaks või ei.

Mõjusate lähenemisviiside valimiseks uurivad efektiivsed altruistid ka, kui palju konkreetse kaasusega juba tegeletakse, sest uute ressursside lisamine juba väga aktiivsele juhtumile ei pruugi olla otstarbekas.

Efektiivsed altruistid ei tegele kõik samade kaasuste ja lahendustega. Mõned neist aitavad arengumaades tervishoiuteenuseid parandada, teised annetavad maailma kõige vaesematele inimestele raha, kolmandad püüavad parandada loomade heaolu tööstustaludes, neljandad tegelevad üldse tehnoloogia kasutamise turvalisuse uurimisega.

Mõned arvavad, et need kaasused, mida efektiivsed altruistid tähtsustavad, ei ole peamised. Teised jällegi leiavad, et see tegevus võimaldab miljonäridel ja miljardäridel passiivselt kõrvalt vaadata, samal ajal kui vähem jõukad rabelevad.

Siiani on efektiivse altruismi liikumise projekti kaasatud tudengid tõlkinud ja kirjutanud tekste, jaganud ideid Facebookis ning arutlenud eri tahkude üle arutelugrupis.

Tutvu projektiga kodulehel efektiivnealtruism.org.

Risto Uuk
Tallinna ülikooli filosoofiatudeng

Jaga
Kommentaarid