„Meil toodetakse sõiduautosid, aga neile [ametnikele] vaja Mercedeseid... Jalamaid keelata! Minge ja vaadake, milliseid autosid Kasahstan juba toodab. Pole vaja autosid sisse tuua,“ kuulutas Kasahstani president Nursultan Nazarbajev foorumil osalejatele.

Kasahstani president oli juba varem andnud korralduse juhinduda ametivajadusteks masinapargi soetamisel orienteeruda kodumaisele toodangule. Nazarbajev märkis, et tema korralduse on siiani täitnud vaid kaitse- ja eriolukordadeministeeriumid ja Rahvusliku julgeoleku komitee, ülejäänud riigiametid aga jätkavad välismaiste autode sisseostmist, kirjutab Tengrinews.

Lisaks teatas riigipea Novosti-Kazahstan andmetel, et bürokraatide kirg välismaiste autode vastu on tema arvates kultuurituse tunnus. „Läänes ostetakse väikseid pereautosid, sest nende kütusekulu on väike ja ei teki ummikuid. Meie omad aga on jultunud endised kerjused ja arvavad, et on vaja „tanke“ osta. Olevat prestiižne sellisega sõita,“ oli Nazarbajev nördinud.

Interfax märgib, et saalis viibinud ametnikud tervitasid presidendi sõnu maruliste aplausidega.

SsangYong Chairman

Nazarbajev rääkis vajadusest soetada riigiametitele kodumaised autod juba käesoleva aasta algul valitsuse istungil esinedes. Tema sõnul aitab selline põhimõte arendada riiklikku tööstust ja luua uusi töökohti.

Tööstusminister Asat Isekšev märkis vastuseks, et Kasahstanis toodetakse 26 sõiduauto ja kümmekond kaubaauto mudelit. Lisaks esitleti märtsis uut esindusautot Chairman, mida toodetakse Korea brändi SsangYong all. Just see sobiks aseministri sõnul ametnike veoks.