Ulmemaailmas tähendab ascension (mida kristliku kombestiku alusel tõlgitakse ülestõusmiseks) ennekõike hetke, kus maisest eksistentsist vabanenud olevused siirduvad astraal- ehk spirituaalmaailma. Enamik usundeid näeb samuti ette puhastumise kanaleid, mis tihtilugu vajavad surma ja uuestisündi. Ja 21. detsembri eel leiavad sellisedki liikumised üha enam järgijaid.

Rühmitus nimega Simioni evolutsiooniline kollektiiv väidab, et 2012. aastal ühed inimesed kogevad maailmalõppu, teised aga ülestõusmist. Ja nad on veendunud, et  murdepunkt tuleb just detsembris 2012. Kui ei tule, siis ...

Samal ajal väidavad Nostradamuse ennustuste veendunud kummardajad, et maailmalõpp saabub aastal 2242 ja kes muud väidab, olevat šarlatan.

YouTube'is on näiteks üks video, mis kujutab ette ülestõusmise portaali avanemist 12. kuni 21. detsembrini:
Prantsusmaal on ka Bugarachi mägi, kus hiljutiste ufo-teadete järel arvatakse, et sealt võiks välja tulla kosmoselaev ja võtaks kaasa kõik, kes mäe peal maailmalõppu ootavad. Paraku ei ole selle kohta levima hakanud legendil otsest nõuet inimeste enesepuhastuseks. Ja ilmselt seetõttu ei saagi sinna tormajad pääsemist leida.

Ühed arvavad, et maailmalõppu tuleb tormata oma praegust elu päevapealt nurka heites, teised aga üritavad saavutada sisemist rahu ja vaikust. Esimeste jaoks tuleb pettumus, kui loodetud lõppu ei saabunud, teiste jaoks on vähemalt sisemine rahu juba saavutus omaette.

Pleiaadlased (sisuliselt küll vaid nende nimel kõnelev transipropageerija Barbara Marciniak) on pannud internetti oma lehekülje, propageerides meditatsiooni, et üles tõusta, ka YouTube'is:
Ja tegemist on juba uue ennast ulmega toitva seltskonnaga, kelle maailmapildist saab mingi pildi siinsel lingil klõpsates

Kõige kummalisem on küll see, et ajal kui kibestunud vandenõuteoreetikud ootavad hirmsat katastroofi, vaimsusliikumised püüavad ohtudest end üle mediteerida ja ulmeliikumised ootavad päästvaid lendavaid taldrekuid, mis neid ära viiksid, on üks kõige nimekam ulmeliikumine vait.

Jutt on raeliitidest, ehk ulmeliikumisest, mis 2002. aastal uljalt väitis, et nad on klooninud esimese inimlapse, kuid pärast seda pidid oletatavalt pettuse paljastumise hirmus ennast tagasi tõmbama. Maailmalõpp tänavu nende plaanidesse ei mahu, oma koolitusseminare korraldavad nad ka veel augustiks 2013. Raeliitide praegune mure on hoopis see, miks San Francisco võimud avaliku alastuse ära keelasid. Ja kui juba neid kosmoselaeva ootamas ei ole, ei ole seda vist kellelgi võtta:

Sõnumikuulutaja Rael (alias Claude Vorilhon) ise jutlustab oma õnneakadeemias Elohimi sõnumit, et inimesi õnnelikuks teha:
Kui temalt aga küsiti, mida tema arvab aastast 2012: siis vastuseks kõlas, et sellel aastal on 12 kuud ja järgneb aasta 2013, ehk ei midagi erilist: