Malaisias, Tais ja Indoneesias tegutsev Kagu-Aasia odavlennufirma AirAsia on hakanud reklaamima "vaikusvööndit", mida pakutakse alates veebruarist pikematel lendudel, vahendab NBC News.

Lennufirma teatab kodulehel, et jätab endale õiguse reserveerida turistiklassi seitse esimest rida "eksklusiivselt vanemate kui 11-aastaste külastajate tarbeks".

Nimetatud sektorisse koha broneerimisega ei kaasne lisakulusid, välja arvatud tavakohane tasu, mis mõnedel kohtadel istujailt tavalisest suurema jalasirutusruumi eest kasseeritakse.

Kuna esimese klassi alas reisivad reeglina täiskasvanud ning vaikusvööndit eraldavad ülejäänud turistiklassi-alast vaheseinad ja tualettruumid, ei peagi sealsed reisijad tõenäoliselt süle- või väikelaste läheduses istuma.

"Me teame, et mõnikord ei vaja Te selleks, et meiega reisimine meeldiv oleks, midagi muud kui rahu ja vaikust," kirjutab AirAsia oma veebilehel.

Teenusepakkumisega kaasneb siiski veidi joonealust teksti — nimelt jätab lennufirma endale õiguse lubada alla 12-aastaseid reisijaid vaikusevööndisse juhul, kui see on vajalik lennuki eduka toimimise tagamiseks, turvalisuse või julgeolekuga seotud põhjustel.

Lennureisiärile keskendunud tarbijakaitse-veebilehe airfarewatchdog.com asutaja George Hobica osutas, et AirAsia kava ei paku häirivate laste probleemile praktilist lahendust, kuna erisektorisse paigutatud reisijaile pole tegelikult võimalik häirimatut lennureisi tagada.

"Otsus teatud kohad teatud inimestele reserveerida tähendab lennufirma jaoks logistilist luupainajat," selgitas Hobica.

"Viimati, kui üritati sarnast süsteemi juurutada, tekkisid eri sektsioonid suitsetajatele ja mittesuitsetajatele. Kui istusid vaid ühe rea kaugusel suitsetajate lahtrist, ulatus suits ometi sinuni. Samamoodi kuuleb "vaikusetsoonis" reisija ometi röökimist — eeldusel, et lapsel on head kopsud."

Välistatud pole ka lapsevanemate vastulöök.

"Peredel on niigi keeruline leida kõrvuti istekohti. Uus asjadekorraldus piiraks istekoha-valikuvõimalusi veelgi," nurises blogi The Cranky Flier (Pirtsakas lennureisija) autor Brett Snyder. "Tõenäoliselt hakkavad mõned perede ühendused protestima ning oodata on kohtuasju. See lahing ei kujuneks ilusaks."

AirAsia on Aasia kagupiirkonnas tegelikult juba teine "lastevaba" tsooni kehtestanud lennufirma. Aprillis kuulutas Malaysia Airlines, et keelab lastega peredele juurdepääsu nende Kuala Lumpuri–Londoni liinil lendava Airbus A380-800 ülemisele tekile.

Snyder ja Hobica märkisid, et tol puhul on tegu AirAsia kavast väga erineva olukorraga, kuna A380 ülemine tekk pakub ülejäänud lennukist tõelist eraldatust.