Miks? Sest teame, et kunagi tuleb aeg, mil suudame neid kloonida. Üks ilmsemaid küsimusi on, mõistagi, kuidas sauruseliha maitsta võiks, vahendab PopSci.com.

Vastuse leidmiseks peame hoolikalt analüüsima konkreetsete liikide lihaskonda, toiduvalikut ja elustiili. Paleontoloog David Varricchio just sellega tegelebki.

Tuleb välja, et Tyrannosaurus rex, kes oleks kindlasti paljude jaoks ilmne esimene uurimisobjekt, polekski eriti söödav.

Teadupärast oli tegu raipesööjaga, kes toitus suuresti roiskunud lihast. Seega sisaldanuks türannosauruse liha inimeste toidulaua jaoks liiga palju parasiite ja muid haigustekitajaid.

Mereloomadest toitunud saurused võib kohe heaga nimekirjast maha tõmmata — mitte ainult kalamaigu pärast, vaid kuna kalade suur õlisisaldus teinuks liha altimaks oksüdeerumisele, mis muutnuks maitse liiga rääsunuks.

Tõenäoliselt ei sobiks kaupluse lihaletti ühegi lihatoidulise sauruse liha. Suurem osa inimestest eelistab liha, mis pärineb taimesööjatelt loomadelt — nt lehmadelt, hirvedelt või pühvleilt —, kuna karnivooride toiduvalikusse kuuluvad loomsed rasvad annavad lihale tugeva "kasukameki". Mõnede dinosauruste menüü oli aga liiga tülgastav, et nende liha söömisele isegi mõelda.

Suurt kasvu taimtoidulised elukad maitsesid tõenäoliselt üsna veise moodi tänu nende paiksemast eluviisist johtuvatele aeglaselt kontraheeruvatele (ingl slow-twitch) lihaskiududele. 

Küllap ei tule enamikule üllatusena, et tõenäoliselt kõige suurema kulinaarse väärtusega dinosaurus maitses (ja nägi välja) üsna suure kana moodi.

Tegu oli jaanalinnulaadse ornitomimiidiga, kelle pikad ja alatasa liikuvad võimsad koivad sisaldasid tõenäoliselt palju kiirelt kontraheeruvaid lihaskiude, mistõttu ornitomimiidi liha maitses arvatavasti suuresti nagu tänapäeva lindude valge liha.

"Veel võib vaagida, milline tükk on parim," lisab Varricchio. "Soomustatud saurused kasutasid saba enamasti enesekaitseks, mis tähendab, et selles oli tõenäoliselt palju head valget liha. Hadrosaurused kõndisid neljal jalal ja liikusid palju; nemad võisid sisaldada palju punast liha."