Pettureil oli plaanis "riis" jõulude paiku rahaks teha. Kuna Nigeeria majandust on tabanud kuu-kuult kasvav inflatsioon, maksab riisikott praegu kaks korda rohkem, kui mullu samal ajal. Kelmid näevad lihtinimeste jaoks täbaras olukorras võimalust odava võltskaubaga head raha teha.

102 kotti kaalusid kokku üle kahe ja poole tonni ja kottidel seisis "Best Tomato Rice", ütles Lagose tollipealik Haruna Mamudu. Guardian kirjutab, et pettusest saadi aimu siis, kui ametnikud riisi keetma hakkasid ja see imelikult kokku kleepus. Mamudu lisas, et see saadeti edasi laboratoorsetele uuringutele, misjärel selguski, et tegu on mingit laadi plastikuga. "Jumal teab, mis oleks inimestest saanud, kes seda söönud oleks," ütles ta.

Ehkki veel pole selge, kus plastmassist riisi toodeti, arvatakse, et seda võidi valmistada Hiinas. Hiljuti on sealt tulnud teateid sarnastest nördimapanevatest juhtumitest. Nigeerias pole võltsriisiga varem probleeme olnud, kuid igal aastal sureb seal sadu inimesi tänu võltsitud ravimite kasutamisele, teatas BBC.

Mis riisi puutub, siis see on üks olulisemaid toiduaineid riigis ja praktiliselt ainus põhitoiduaine, mida söövad kõik paljurahvuselise Nigeeria elanikud olenemata etnilisest või usulisest kuuluvusest ja neist tulenevatest tõekspidamistest.