• „John Wick“
  • USA/Kanada/Hiina, põnevik, 2014
  • Režissöörid Chad Stahelski ja David Leitch
  • Staarid: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Adrianne Palicki, Bridget Moynahan, Dean Winters, Ian McShane, John Leguizamo, Willem Dafoe, jt
  • Esilinastus pühapäeval, 12 aprillil kell 20.00 TV1000 Premiumis

Mart: Kiidetud märul “John Wick” algab ühe meeldejääva alguskaadriga, mis lükkab loo ilma keerutamata käima ning annab koheselt aimu, missugune brutaalne elamus vaatajat ees ootab.

Kristo: Tuletab natuke meelde kolmandat “Visa hinge”, mis ei vaevu samuti algusega venitama. Aga tead, mis mulle kõige rohkem meeldib? Stsenaristide no-nonsense lähenemine. “John Wick” on kompromissitu segu sellistest filmidest nagu “Õnneseen Slevin” (Lucky Number Slevin) ja “Sõelapõhjaks” (Shoot ‘Em Up). Esmapilgul on raske täpselt öelda paljudele Wick kuuli pähe laseb.

Mart: Mulle meenus “Tühi punkt” (Point Blank) ja selle remake “Arved klaariks“ (“Payback”), mida ka filmitegijad ise on suure inspiratsioonina välja toonud. Mõlemas on keskseks tegelaseks sihikindel palgamõrvar, kes on oma eesmärgi nimel valmis hävitama kõik, mis talle ette jääb.
Samas oli tugev tunne, nagu vaataks Sam Mendese “Teekonda hukatusse” (Road To Perdition), mis on “Ohtliku sõidu” (Drive) lavastaja käe alt läbi käinud.

Kristo: Loo poolest on “John Wick” ja “Teekond hukatusse” praktiliselt samast puust tehtud - umbes nagu “Pocahontas” ja “Avatar”. Neil on sõna otseses mõttes sama narratiiv: linna suurim gängster tapab peategelase perekonna (või nii palju, kui sellest järel on), mille peale peategelane asub selle eest metoodiliselt kätte maksma ja tulemuseks on suur hunnik surnud pahasid. Sarnasustest rääkides, siis see on alles algus.

Mart: Lisaks sellele töötasid “John Wicki” režissöörid pikka aega kaskadööridena ja trikivõtete koordinaatoritena, muuhulgas sellistes märulifilmides, nagu “Matrixi”-triloogia (mille peaosas oli samuti Keanu Reeves). See annab tugevalt tunda - kõik actionstseenid on väga mõjusalt ning brutaalselt teostatud. Mis märulistseen sulle enim muljet avaldas?

Kristo: John Wick läheb klubisse nimega “Punane ring”, kus läheb lahti madin, mis esmapilgul ei näigi lõppevat. Sellele järgneb kümme minutit vihast tulistamist, mis annab kurikuulsale “Kingsman’i” kirikustseenile silmad pikalt ette. Tuletab meelde mu lemmik-märulifilmi “Pinge” (Heat).

Mart: “John Wick’is” on vist üks kõige ägedamaid “majutusasutusi”, mida ma olen kinolinal näinud. Saad sa rääkida täpsemalt sellest, mida kujutab endast hotell ‘Continental’?

Kristo: Oojaa - Marseille’is või Detroidis oleks tegemist täieliku hitiga! ‘Continental’ on neutraalne pind, kuhu kurikaelad saavad rahus ööbima minna kartmata, et keegi neil seal kõri läbi lõikaks. See on umbes nagu Rick’i kohvik “Casablancas”, aga kriminaalidele: natsid ja liitlased istuvad sõja ajal kõrvuti laudades kuid ainus, mida nad üksteisele teha saavad, on teineteise suunas solvanguid loopida.
Aga Mart - ma tahan rääkida millestki veidi üldisemast.
“John Wick” on võrdlemisi stiilne film, kus stiilselt riietatud kurikaelad lasevad stiilselt kuule üksteise suunas. Seejuures Keanu Reeves’i jaoks pole tegemist sugugi esimese stiilse etteastega - kohe tulevad meelde “Matrixi”-filmid, “Constantine”, “Johnny Mnemonic” ja nii edasi. Lisaks läheb “Palgamõrvar” (Hitman) sama rada pidi ning ka kõik Tarantino kurikaelad on disaineri käe alt läbi käinud. Tõsiasi on, et šikk riietumine oli popp juba Melville’i “Le Samourai’s”, mis omakorda peidab endas varjatud küsimust: miks kipuvad palgamõrvarid ja gängsterid nii moeteadlikud olema?

Mart: Ehk tuleneb see sellest, et palgamõrvarid muutusid massikultuuris populaarseks ajal, mil mehed kandsid stiilseid ülikondi? Palgamõrvari imidž on suurel ekraanil pea alati olnud natuke romantiseeritud ja esinduslik.

Kristo: Eks ta ole - keegi ei võtaks ju tööle nartsakat.

Mart: Šiki riietumise juured peituvad paljuski gängsterfilmi traditsioonis, mis sai alguse 1930ndatel. Sellele on kindlasti kaasa aidanud ka alati stiilselt riietuv agent 007. Ka teda võib ju pidada palgamõrtsukaks...

Kristo: Enamik inimesi kipuvad nõustuma, et Reeves on võrdlemisi ühemõõtmeline näitleja ja ma tean nii mõndagi tuttavat, kes ei tahaks teda üldse näitlejaks nimetada. Mina päris nii ei arva - tõsi on, et ta osatäitmised on kippunud viimase paarikümne aasta jooksul veidi ühes suunas kalduma, kuid samas on tegemist mehega, kelle nooruspõlvest pärinevad muuhulgas sellised pärlid nagu “Billi ja Ted’i” seiklused.

Mart: Ta ulatus näitlejana ei pruugi, jah, kõige suurem olla, ent õiges rollis on Reeves väga mõjuv. Tema meeldejäävamad karakterid on kõik “seespidised” ning tulenevad paljuski ta enda raskusterohkest elust. John Wick, kuigi brutaalne palgamõrtsukas, on siiski traagiline tegelaskuju, kes on kaotanud elus kõige tähtsama. Võib-olla see eristabki John Wick’i teistest analoogsetest tegelaskujudest - temasse on meil on vaatajatena võimalik end emotsionaalselt investeerida. Kaotus on alati tugev alus empaatiale.

Kristo: Igal juhul on tegemist tempoka märulifilmiga, mis ilmselt küll ei muuda kardinaalselt kellegi maailma, kuid mis on mürglifännide jaoks igati väärt meelelahutus.

Mart: Lisaks pole Reeves vist aastaid ekraanil nii badass olnud.

Lõpetuseks teeme väikese trivia-shootout’i:

Kristo: laipu John Wick’i käe läbi: 77, tabavuskoefitsent: 86.52%, lemmikrelv: püstol, Heckler & Koch P30L.

Mart: Ööklubi “Punane Ring” on hommage Prantsuse kultuslavastaja Jean-Pierre Melville’i ühele kuulsamale teosele “Le Cercle Rouge”

Kristo: filmis on palju vene keelt, kuid minu teada ükski näitleja pole venelane. Täpsustan siiski ennatlikult, et kõigi aegade halvim vene aktsent jääb endiselt Scarlett Johanssonile filmist “Tasujad” (Avengers).

Mart: Keanu Reeves on oma karjääri jooksul mänginud John’i-nimelist tegelast kuus korda.

TV1000 Premiumit näeb teleoperaator Viasat vahendusel või läbi suuremate kaabeloperaatorite.