Seda üllatavam on lugeda aeg-ajalt ka vastupidisele järeldusele jõudvaid töid, nagu näiteks käesoleva uudise kangelane.

Väidetavalt enam kui sada riiki kaasanud uuring näitab, et mida rohkem veebipiraatlust, seda madalam on selle asukate keskmine arukuskvoot ehk IQ.

Sellepeale võib muidugi igal usinal tehnoloogiauudiste lugejal meenuda, et Eestis on internetipiraatlus väga levinud. Khm.

Samas tuleb tunnistada, et on riike, kus kõrged on nii rahva keskmine IQ kui ka piraatluse levik (Hiina) või siis mõlemad on suhteliselt madalad (Lõuna-Aafrika vabariik).

Uuring leiab siiski otsese seose keskmise IQ ja piraatluse leviku vahel. Iga 10 IQ-punkti kohta langeb piraatluse määra 5,3% võrra.

Uuringu koostajad arvestasid ka väliste teguritega nagu autoriõiguste kaitsjate tegevuse tugevus, poliitilised tegurid ja riigi majandusareng. Tulemusi see nende jaoks ei mõjutanud.

Pikas plaanis võib piraatlus olla ise end lahendav probleem. Eraldi uuring on nimelt näidanud, et tarkvarapiraatlus tõstis teatud Aafrika riikides kirjaoskust, mis võib omakorda mõjutada positiivselt IQ-d.

Üks on aga kindel. Ebaseaduslikul teel avalikkuse ette jõudnud failide allalaadimiseks on palju põhjuseid, neist levinumad võimetus/soovimatus maksta ja soov sisule rutem ligi pääseda kui see ametlikul teel kohale jõuab.