Nood kuuluvad sekti nimega Kõikvõimsa Jumala Kirik ja usuvad, et maailm lõppeb sel reedel, kirjutab The New Yorker.

Sektandid olid mitmel pool riigis levitanud lendlehti ja saatnud mobiiltelefonidele tekstsõnumeid järgmise hoiatusega: "21. detsember läheneb. Sel päeval hukkub pool kõigist headest inimestest maailmas, halvad inimesed surevad üldse välja. Ainult need, kes ühinevad Kõikvõimsa Jumala liikumisega, võivad surma vältida ja päästetud saada." Riikliku ajakirjanduse andmetel ennustab sekt lisaks, et kolm päeva järjest ei paista päike ega voola elekter, vahendab The New Yorkeri korrespondent Hiinas Evan Osnos.

Hiinlasi lummavad jutud maailmalõpust rohkem, kui võiks arvata — vaevu keskpärane katastroofipõnevusfilm "2012" osutus Hiina kinodes nii edukaks, et toodi 3D-variandis uuele ringile.

Kuid just Kõikvõimsa Jumala kummardajate rõhutatud sõnum oli see, mis partei teravdatud tähelepanu pälvis.

Rühmitus, mille liikmed usuvad muu hulgas, et Jeesus Kristus naasis Maale Dengi-nimelise Henani provintsi naisterahva kujul, nimetab Hiina riiki "deemonite kindluseks" ning kutsub jüngreid üles "punadraakonit lömastama".

Kui sekt luubi alla võeti, hakkasid viimsepäeva-hoiatused levima kulutulena. Politseinikud Henani provintsis, kus möödunud reedel tungis keegi noaga relvastatud meesterahvas kooli ja vigastas 22 last, väidavad, et kahtlusalust olid ajendanud viimsepäevaga seotud uskumused. Neid levitavat kohalik naisterahvas, kes olevat riikliku ajakirjanduse teatel ennustanud maailmalõpu saabumist ja meie planeedi plahvatamist.

Riigitelevisioon kasutas seda võimalust tõotamaks, et "võitlust enesesüütamisega" kavatsetakse hoogustada — taolise pentsiku sõnastusega viidati ligi sajale tiibetlasele, kes alates 2009. aastast on end protestiks Hiina okupatsiooni vastu põlema pannud.

Religioosse tooniga poliitiliste mässude ajalugu Hiinas on pikk, ulatudes vähemalt 19. sajandisse, mil end Taipingi Paradiislikuks Kuningriigiks nimetav rühmitus üritas keisrit troonilt tõugata.

Tänapäeval on valitsev kommunistlik partei hämara taustaga usuühenduste tegevuse pärast eriliselt mures, kuna nüüdses postsotsialistlikus Hiinas on inimesed hakanud agaramalt otsima midagi, millesse uskuda.

Osnos märgib, et vahel on tal tunne, nagu teeksid pooled inimestest, kellega koos ta lõunasöögilauda istub, katset mõne uue guru kummardamisega.

Pealinnas Pekingis (Beijingis) on ametlike teadete jaoks mõeldud teadetetahvlitele tema osutusel ilmunud mesimagusalt naeratavaid suurepäiseid tegelasi kujutavad plakat-karikatuurid, millega hoiatatakse rahvast kõikvõimalike sektide eest.

Taolise propagandatööga tegeleb riiklik ametkond nimega Pekingi Sektidevastase Võitluse Ühendus. Beijngi pühakodade rajoonis, kus lisaks Konfutsiuse templile ja linna suurimale Tiibeti mungakloostrile tegutseb kvartalite kaupa kutselisi ennustajaid, on ühendus üles riputanud uued plakatid, mis loetlevad vastumeetmeid "Falun Gongi igapäevastele pahanduse- ja hävitustrikkidele".

Ajast, mil Hiina riik Falun Gongiks nimetatava spirituaalse liikumise esmakordselt kõvasti pihtide vahele võttis, vahistades sellega tegelejaid ja sundides neid oma ebausust lahti ütlema, on möödunud kolmteist aastat, kuid riik jätkab ägedat võitlust sektiga tänini ning värsked plakatid annavad mõista, et valitsus näeb ullikestes jätkuvalt ohtu.