Kuigi tõsiteaduslikus võtmes pole soovitusel siiani head alust, näib see täitvat oma eesmärki piisavalt hästi, kirjutab ERR Novaator.

Soovitus käia päevas vähemalt 10 000 sammu hakkas laiemalt levima 1960. aastate keskpaigas. Jaapani ettevõte Yamasa tõi 1965. aastal turule pedomeetri "Manpo-kei", mis tähendab sõna-sõnalt "10 000 sammu lugeja".

Seadme turundamisel kasutatud reklaamlause sai populaarseks kohalike käimisklubide liikmete hulgas ja imbus sealt ülejäänud ühiskonda.

Esimene päevas tehtud sammude arvu tervisemõju hinnanud teadusartikkel ilmus Amhersti Massachusettsi ülikooli professori Catrine Tudor-Locke'i ülevaate kohaselt alles 1995. aastal.

Sellest ajast saadik on sarnaste uurimuste arv jõudsalt kasvanud. Seos kindla sammude arvu ja tervisenäitajate paranemise vahel pole võrreldes teiste mõõdikutega aga endiselt sedavõrd ühene.

Omaette probleemina nenditakse, et vähemalt koolipäevadel teevad päevas rohkem kui 10 000 sammu isegi ülekaalulised lapsed – seda nii Eestis kui ka mitmetes teistes lääneriikides.

Seega võiksid 6–19aastased lapsed liikuda 2012. aastal ilmunud ulatusliku uuringu kohaselt ööpäevas vähemalt 12 000 sammu.