Saksamaal Baieri liidumaal asub sotsiaalmajade asula, kus elukoha-üürihindu tõsteti viimati ligi pool aastatuhandet tagasi! Täpsemalt aastal 1520.

See on vanim sotsiaalmajade projekt maailmas ja elu seal on tõesti odav. Üür üheks aastaks on 88 eurosenti (!).

Fuggerei lõi keskaegne ärimees Jakob Fugger, kes rikastus Vatikani tellimusel münte vermides, ja otsustas siis midagi vaesemate heaks ära teha. Asula loomine algas 1517. aastal, eesmärgiga käsi- ja üldse töölistele odavaid kodusid pakkuda.

Fuggerei sai Teise maailmasõja ajal pommitamiste käigus tublisti kannatada, aga asukad taastasid selle peagi täielikult – nii nagu see juba nelja sajandi vältel olnud oli. asulas on 67 maja, 147 korterit, kirik ja haldushoone.

Augsburgi linnas asuv väike eraldi linn tõmbab ligi palju turiste. 4 euro eest saab Fuggerei-tuuri kaasa teha ja näha ka üht tüüpilist korterit, mis on uudistajate jaoks spetsiaalselt tühjaks jäetud.

Kas igaüks võib sinna elama suunduda? Üks „aga“ siiski on. Fuggerei on algusest peale mõeldud vaid Augsburgi roomakatoliku-taustaga asukatele.

Elukohasoovija peab oma usu puhtust tõestama, ei tohi märkimisväärseid võlgu omada ja peab olema Augsburgis juba vähemalt kaks aastat eelnevalt elanud.