Henn na (tõlkes Veider hotell) on asutus, kus enamik töötajaid on robotid. Kuigi leidub ka inimesi, kes jälgivad, et kõik toimiks, ja pakuvad muidugi turvateenust. Sest robotid tüli ei nori, aga külastajad on ikka inimesed.

Henn na asub Nagasakis Sasebos, lõbustuspargi Huis Ten Bosch alal. Hinnad algavad ümmarguselt 70-st eurost öö eest.

Robotite kasutamine seni tavaliselt inimestele kuulunud ametikohtadel on eksperiment kahes mõttes. Esiteks muidugi, et näha, kas robotid suudavad üldse inimesi asendada. Kui asi toimib, on plaan lähitulevius veel kaks sarnast asutust käima panna, üks Jaapanis, teine veel teadmata kohas.

Foto: AP

Teiseks on asjaosalistel ambitsioonikas plaan viia odavhotellindus uuele tasemele – nii nagu odavlendude tulek kunagi reisilennundust mõjutas.

Henn na disain ja ehitusmaterjalid (muuhulgas päikesepaneelid katusel) aitavad kulusid kokku hoida küll, aga muidugi tekib järgmisi hotellisid planeerides probleem, et paljudes paikades on maahinnad nii kõrged, et raske oleks odavhotelli kasvõi majanduslikult nullis hoida.

Odavhotell muidugi erilisi luksusi ei paku. Näiteks tuba korrastatakse siis, kui selle eest eraldi maksta või seal peatuda korraga kauem kui nädala. Ka kahekorruseline hoone ise näeb välja tagasihoidlik.

Foto: AP

Robotid asuvad ja liiguvad nii vastuvõtus, hotellihoones kui ka kõigis 72-es numbritoas. Mõni liigutab pagasit, mõni koristab, mitmed jagavad küsijale infot. Robotid räägivad nelja keelt (jaapani, hiina, inglise ja korea), kuigi iga tehisolend neist kõiki ei oska.

Plaanis on robotid „pilve“ ühendada, et serveritega suhtlemine nende sõnavara ja suhtlusoskusi arendada võiksid. Tehnofoob judistab sellest kuuldes ilmselt õlgu... Kõik robotid on tootnud firma Kokoro.

Foto: AP
Foto: AP

Veebiuudiseid jälgides tundub, et Henn na praegune staar on miskipärast kikilipsu ja valget mütsikest kandev dinosaurus vastuvõtulauas.

Saurus räägib mehe hääle ja ameerika aktsendiga, palub end puuteekraani abil sisse kirjutada ning oskab vastata lihtsatele küsimustele, näiteks mis puudutab hotelli ja näiteks hetkeilma.