Maakaartidel on riikidevahelised piirid kahemõõtmelised, mis tähendab, et pikkus- ja laiuskraade teades on piire võimalik joonistada tasapinnalisele paberilehele.

Pärismaailmas on maastik aga ruumiline ja piiridki võivad olla kolmemõõtmelised, nagu näiteks Friedrichstrasse jaam külma sõja ajal, kus selleks, et siirduda Lääne-Berliinist Ida-Berliini, tuli liikuda ühelt korruselt teisele.

Neljamõõtmelisi —mitte ruumis, vaid ajas nihkuvaid — piire on maailmas teadaolevalt siiski vaid üks.

Ammu enne seda, kui sõna condominium lühendiga condo hakati inglise keeles tähistama korterelamuid, tähendas kondomiinium mitme riigi ühisvaldusse kuuluvat territooriumit. Maailma kõige vanem kondomiinium ongi Faasanisaar (ehk kohalikes keeltes Isla de los Faisanes ja Île des Faisans).

Saar asub Biskaia lahe lähedal Bidasoa jõel Prantsusmaa ja Hispaania vahel ning on kuulunud korraga nii Prantsusmaale kui ka Hispaaniale alates 1659. aastast, mil seal allkirjastati ajalooline Püreneede rahuleping.

Pindalaga kõigest 6000 ruutmeetrit on Faasanisaar ka maailma kõige väiksem kondomiinium. See võiks ära mahtuda mõnda kopsakamasse ostukeskusse.

Üks ebatavaline seik Faasanisaare halduskorralduse juures on asjaolu, et territoorium ei kuulu Hispaaniale ja Prantsusmaale sugugi mitte samaaegselt! 1659. aasta rahuleping näeb nimelt ette saare kuuluvuse vaheldumise.

Igal veebruaril kohtuvad Prantsusmaa esindajad Faasanisaarel Hispaania ametivendadega, et saare valitsemine neile üle anda, ning igal augustil saavad nad selle jälle tagasi. Selline „omanikuvahetus“ on nüüdseks aset leidnud juba rohkem kui 700 korda.

Teoreetiliselt oleks seega võimalik heita õhtul magama Hispaanias ja ärgata ilma sentimeetritki nihkumata hommikul juba Prantsusmaal. Praktikas pole see siiski võimalik, kuna kumbki riik ei luba saarele enam külastajaid.

Möödunud aegadel käidi saarel sagedamini, kuna seal viidi läbi tähtsaid kombetalitusi. Nimelt oli see sajandeid traditsiooniline kohtumispaik, kus Hispaania ja Prantsusmaa kuningaperekonnad olulisi vastastikuseid abielusid sõlmides pruute ja peigmehi suguvõsadele pidulikult üle andsid.