Bitcoini autoriks peeti seni meest varjunimega Satoshi Nakamoto. Nüüd aga selgub, et õige isik pole sugugi Aasia päritolu, vaid on hoopis 44aastane austraallane Craig Wright.

Wiredi paljastus põhineb peamiselt "tumeda veebi analüütiku" kogutud infol, kes jagas neile e-kirju, üleskirjutusi ja kustutatud ajaveebi-postitusi, mis aitasid isiku kindlaks teha.

Craig Wrighti elu ajakirjanike paljastus muidugi mõnusamaks ei teinud – Austraalia föderaalpolitsei lasi juba puistada nii mehe üürikodu kui ka tema nimele registreeritud kontorit.

Bitcoini looja isiku kindlaks tegemisel on senini silma paistanud Wiredi kõrval ka saidi Gizmodo esindajad.

Mõlemad on ka avaldanud, et pole siiski päris veendunud, kas neil ongi Craig Wrighti suhtes õigus, sest vähemalt osad saadud dokumendid võisid olla võltsingud.

Hetkel järeldavad uurivajakirjanikud, et kui Wright polegi Bitcoini isa, tegi ta siiski suurepärast ja hoolikat tööd, et üldsus seda uskuma panna.

Lõpetuseks veel selline kurbnaljakas tõik, et politseihaarangud Wrighti kodu- ja kontoripinnal ei ole seotud Bitcoiniga, vaid maksudest kõrvale hiilimise teemaga.

Asjatundja kommentaar

Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liige Asse Sauga selgitab:

Bitcoini loojat on üritatud tuvastada juba aegadest, mil Bitcoin vähegi kuulsamaks sai. Olgugi, et süsteem ise ei vaja enam ammu oma looja kätt selleks, et õnnestunult toimida. See on isereguleerivate hajussüsteemide võlu.

Kuid eks inimkond on ikka harjunud nägema ägedate leiutise taga päris inimest – tekitaks nagu suuremat usaldusväärsust ning tunde, et on olemas vastutaja.

Kuid hajusvõrgu puhul on vastutaja siiski iga võrgus osaleja ise, mitte võrgu looja, kuna kasutamine põhineb vabatahtlikkuse printsiibil ning reeglistik ja standardid on eelnevalt teada.

Tulevikus võime samas veel rohkem näha väga innovaatiliste leiutiste taga tundmatuid pseudonüüme, mitte päris isikuid. Sest see on tänapäeval nii võimalik kui ka vahel leiutajale turvalisem.