Ainuüksi tänavu on avokaado-kasvandutesse tungitud ja neist suures koguses toodangut varastatud juba vähemalt 40 korral.

Enamasti hiilivad vargad kohale pimeduse varjus ning lihtsalt rehitsevad või nopivad avokaadosid sadade kaupa puude otsast. Pärast noosiga minemahiilimist leiavad kurjategijad viljadele kiiresti uued omanikud.

Hetkel maksab üks 200-grammine avokaado Uus-Meremaal neli kuni kuus Uus-Meremaa dollarit (2,5–3,75 eurot). Taoline hinnatõus on vaat’ et üleöö tekitanud musta turu, kuid ametnikud kinnitavad, et kuritööde laine ei saa kaua kesta.

Ettevõtte New Zealand Avocado tegevjuht Jen Scoular kinnitas ajakirjanikele, et uus kohalike avokaadode saak ujutab peagi Uus-Meremaa turu üle ja muudab öised röövretked vähem tulusateks.

Mõnede talunike tänavuse avokaado-hooaja tulusid võivad vargused siiski olla oluliselt kahandanud, kuna osa kasvandustest on kaotanud juba kuni veerandi saagist. Scoular aga väidab, et vargad ei kujuta endast pikas perspektiivis siiski eriti tõsist ohtu.

„See on lihtne viis kiiresti raha teenida, aga ma ei usu, et siin on tegemist nutikalt kavandatud või eriti organiseeritud kuritegevusega, pigem oportunismiga,“ rääkis tegevjuht ajakirjanikele. „Varastatud puuviljad ei jõua kaugemale kohalikest turgudest; meie eksporditurgudele ei pääse need kunagi.“