Uue seaduse kohaselt võidakse saata igaüks, kes tabatakse kanepit suitsetamast, viieks aastaks trellide taha.

2004. aastal võttis Suubritannia valitsus kuulda sõltumatu ekspertidegrupi arvamust ja liigitas kanepi C klassi, kus asuvad ka näiteks rahustid ja mõned valuvaigistid.

C klassi kuulumine tähendas, et maksimumkaristuseks rikkumise eest oli kaks aastat vabadusekaotust, kuid tegelikkuses tähendas vahelejäämine üldjuhul kanepiportsust ilmajäämist ja hoiatust.

Gordon Browni valitsus tõi seaduse karmistamise üheks ettekäändeks kanepi kasvava ohu vaimsele tervisele, ehkki mainekad teadlased on sellised hirmud juba ammu alusetuks kuulutanud.

BBC Radio 1 vahendusel kinnitab Briti tunnustatumaid uimastispetsialiste, uimastite väärkasutuse nõukoja ACMD esimees David Nutt endiselt, et oht kanepi suitsetamise läbi vaimset tervist rikkuda ei ole suurem kui alkoholi puhul.

“Oleme koostanud kolm aruannet ja lugenud iga teadustööd, mis viimase 30 aasta vältel kanepi kohta ilmunud on. Meie andmetel ohud kasvanud ei ole,” ütles Nutt. “Statistika näitab röögatut kanepi tarvitamise kasvu, kuid skisofreeniajuhtumite arv hoopis väheneb.

Sõltuvust tekitab alkohol ilmselt suurema tõenäosusega kui kanep: vitamiinipuudust esile kutsuv alkohol tekitab ajukahjustusi ning ärajäämanähud võivad kergesti kujuneda psühhoosiks. Alkoholi ja kanepi ohud tervisele ei erine teineteisest eriti suurel määral.”

Mõju vaimsele tervisele

Ühendkuningriigi valitsuse väitel kasvab nende tõendite hulk, mis näitavad vaimse tervise häirete sagenemist. Kanepisaadustel leitakse olevat tihe seos skisofreeniaga, mis võib esile kutsuda hallutsinatsioone, paranoiat, pentsikuid luulusid ning kõne- ja mõttehälbeid.

29-aastane Kenti elanik Alec Jacobs oli enne skisofreenia ilmnemist 20ndates eluaastates kõva kanepisuitsetaja. “Ma kuulsin hääli, tundsin ärevust ja masendust. Usun, et kanepil oli selle seisundi tekitamises kindlasti oma süü,” ütles ta BBC uudistežurnaalile Newsbeat.

“Suitsetasin palju skunki (kanget sordikanepit. — Toim.), mis mind minu arvates psühhoosini viiski. 21. eluaastaks tundsin end teiste inimeste seltskonnas juba kehvasti; kanep tegi mulle ainult halba.

Usun, et jääv mõju on sel taimel kindlasti. Siiamaani vaevavad mind masendus ja ärevus, tunnen end nagu lõksus.”

Professor Nutt leiab siiski, et seos kanepitarvitamise ja seesuguste ränkade vaimse tervise häirete vahel on “võimalik, kuid nõrk”.

Uusimad teaduslikud uurimused annavad alust väita, et valitsus peaks tegema lõpu 5000 mehe ja 12000 naise kanepisuitsetamisharjumusele, et ära hoida ühtainsat skisofreeniajuhtumit kummaski rühmas.

“Kanep tõukab mõne üksiku inimese üle piiri, kuid rahvastiku enamiku jaoks on risk praktiliselt olematu,” kinnitas ta.

Seos raskete roimadega

Suur enamus skisofreeniapatsientidest kannatab eraviisiliste hädade käes nagu depressioon, kõige äärmuslikumad juhtumid võivad aga kaasa tuua ühiskonnaohtlikku käitumist.

27-aastane Marc Middlebrook mõisteti mullu eluks ajaks vangi oma tüdruksõbra Stevie Bartoni surnukspussitamise eest; Marc kahtlustas, et too on osaline vandenõus, mille eesmärgiks on teda tappa.

Kohtus selgus, et mees raskendas ise oma psüühikaprobleeme, jätkates kangekaelselt kanepitarvitamist ka pärast seda, kui arstid tal lõpetada soovitasid. Stevie ema Jackie, endine psühhiaatriaõde, ei süüdista tütre surmas siiski uimastit.

“Ma olen alati öelnud, et minu tütart ei tapnud kanep, vaid Marc,” ütles ta Newsbeatile. “Ma tunnen paljusid inimesi — arste, meditsiiniõdesid, oma ala professionaale —, kes on aastaid kanepit suitsetanud ega pane sellest hoolimata toime kuritegusid.

Pole mingit mõtet seista, sõrme viibutada ja öelda, et nii pole õige. Inimesed peavad teadma fakte ning kanepitarvitamise kohta leiab teavet ja vastuteavet viimasel ajal palju.

Milline on valitsuse sõnum rahvale, kui kanep pärast lahjemaks C-klassi uimastiks lahterdamist jälle tagasi B-klassi karmistatakse? Lihtne: nad ei tea, mida nad teevad.

Ärgem korraldagem järjekordset nõiajahti. Pole vaja kõiki kanepitarvitajaid hukka mõista; see oleks vale.

Meile on vaja täiskasvanulikku lähenemist. Meile on vaja haridust.”

*Uimastite klassifikatsioon Suurbritannias
Klass A: heroiin, kokaiin, LSD, crack-kokaiin, ecstasy (MDMA), hallutsinogeensed seened (psilotsübiin), mõned amfetamiinid (süstitavad)
Klass B: kanep, amfetamiinid, mõned valuvaigistid
Klass C: ketramiin, GHB, rahustid, mõned valuvaigistid