„See ei ole lihtsalt kokkusattumus. ÜRO tahab näidata, et siinmail on uimastite kasutamisega asjad käest ära. See on vale: Hollandil läheb vastupidiselt väga hästi,“ vahendab professor van Solinge sõnu Euroopa Õiglase ja Efektiivse Uimastipoliitika Koalitsiooni (ENCOD) võrguleht.

Oma väidete kinnituseks viitab kriminoloogiaprofessor 2000. aasta Maailma Uimastiraportile, milles väideti, et Hollandis oli Euroopa Liidu riikidest tol ajal kõige rohkem narkosõltlasi. Esimene kahtlasevõitu manipulatsioon pandi raportis toime sellega, et ÜRO vähendas tollase Euroopa Liitu kuuluvate riikide arvu viieteistkümnelt kolmeteistkümneni, lugedes kolm Beneluxi maad üheks. Säherdune kokkupanemine on vägagi küsitav, kuna nii pandi kokku maa (Luxemburg), kus oli kõige rohkem sõltuvuses narkomaane maaga, kus neid oli kõige vähem (Holland). Statistika esitati meelega viisil, mis tõstis Beneluxi maad nimekirja tippu ja mille eesmärgiks oli näidata, et Hollandi uimastipoliitika ei toimi.

ÜRO toetab kõikvõimalikul viisil sõda uimastitega, võideldes nii kasvatajate, vahendajate ja kasutajatega, mille eesmärgiks on jõuda narkovaba maailmani. Eksperdid on seevastu aastaid väitnud, et nimetatud sõda on võimatu võita ja asjad lähevad ainult hullemaks, leiab Boekhout van Solinge.

ÜRO näeb Rootsi riigis väidetavalt näidet, kuidas asjad peaksid olema. Alates 1977 aastast jahitakse sealmail karmide võtetega kõike, mis on seotud uimastitega. ÜRO näitab seda kui suurt edulugu: Rootsis on nende väitel väikseim kanepisuitsetajate osakaal Euroopas. Kuid isegi Rootsi fakte on lihvitud, et mahuksid ÜRO edastatavasse sõnumisse. Raport „unustab“ mainida, et Hollandis on veel vähem sõltlasi ja samuti ei pöörata tähelepanu neile 8% Rootsi õpilastele, kes nuusutavad liimi. Ülevaate meelsusele sobival viisil on mainimata jäetud seegi, et Rootsi on narkosurmade poolest Euroopas esirinnas. ÜRO on uimastite koha pealt mitteusaldatav organisatsioon ja nende raportitel on teadusega väga vähe pistmist, leiab kriminoloog.

Rahvusvahelisi organisatsioone, kes manipuleerivad uimastitevastases võitluses arvamuste ja uuringutulemustega, on teisigi. „Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) korraldatud kokaiiniteemalisel konverentsil leidsid kõik eksperdid, et rõhuv enamus kokaiinitarvitajatest kontrollivad oma tarbimist suurepäraselt ja leidsid seetõttu, et kokaiin ei kujuta endast suurt probleemi. Selle konverentsi materjale ei avalikustatud USA valitsuse vastuseisu tõttu,“ tõi Boekhout van Solinge ühe näite.

Teine näide: WHO ülevaade kanepi tarvitamisest maalib ainest dramaatilise pildi, kuid uurides lähemalt dokumente ja uuringutulemusi, millele see toetub, siis saab selgeks, et nimetatud uuringud viidi läbi eeldusel, et kanepit kasutatakse võrdses mahus alkoholi ja tubakaga. Samadest uuringutest võib teha ka tähelepanuväärse järelduse, et kanep on tubaka ja alkoholi kontekstis tervisele kõige kahjutum.

Nimetatud järeldus aga jäeti taas kokkuvõttest välja.

Alljärgnevast videost näeb, kuidas ÜRO Narkootikumide ja Kuritegevuse Ameti tegevdirektor Antonio-Maria Costa keeldub “valedele” küsimustele vastamast.