Tulevased või ka värsked emad on raseduse ajal ning pärast sünnitust segaduses ja hajameelsed, ütleb tuntud uskumus. Nüüd on teadlased tuvastanud, et naistel tekib lapseootuse ajal tõesti midagi emadusdementsusega sarnanevat, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Rahvusvaheline teadlaste töörühm skännis naiste aju enne rasedust, raseduse ajal ja pärast seda. Teadlased nägid, et naistel kahanes raseduse ajal ajus mitu nn halli piirkonda.

Teiste hulgas jäi väiksemaks hipokampus ehk mälukeskus, mis võib seletada, miks osa naisi muutub pärast sünnitust hajameelseks.

Teadlased arvavad, et hallid piirkonnad kahanevad seetõttu, et aju valged alad muutuvad suuremaks. Valgeollus liigub ajurakkude ühendustesse, mis arvatavasti muudab nende närvierutuse levimise raseduse ajal paremaks.

See tähendab, et vastse ema aju on tõenäoliselt paremini valmistunud looma sidet oma järglasega ja hindama lapse vajadusi.

„Peast rase“ olemine sisaldab mitut positiivset muutust. Värske ema võime meeste nägu „lugeda“ muutub paremaks (et kaitsta ema ja last võimaliku vägivalla eest), kasvab suutlikkus tegeleda mitme asjaga korraga ning tugevneb ka üldine intellekt.

Loe Imelise Teaduse novembrinumbrist lähemalt rasedusega seotud müütide ja nende tõelevastavuse kohta!